Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Нов метод за лечение на хеморагичен инсулт

Нов метод за лечение на хеморагичен инсулт

Нов метод за лечение на хеморагичен инсулт - изображение

Учени стигнаха до нов метод за лечение на хеморагичен инсулт.

Проучването, което е проведено от Института по здравеопазване в световен мащаб в Сидни, Австралия в сътрудничество с Университета на Лестър, Великобритания, ще се превърне в крайъгълен камък в развитието на съвременната невронаука.

Резултатите от изследването бяха представени тази година на XXII-та Европейска конференция в Лондон.

Установено е, че интензивното понижаване на кръвното налягане (BP) при пациенти с интрацеребрален кръвоизлив, който е от най-неблагоприятните подтипове на инсулт (MI) - намалява риска от тежки неврологични дефицити при пациенти и подобрява шансовете им за възстановяване средно с 20%.

MI е на трето място по брой на смъртните случаи в света и е основната причина за трайна нетрудоспособност при възрастни. Една трета от оцелелите след MI, живеят с тежки травми и трайна загуба на работоспособността и способността за самостоятелно обслужване. Хеморагичният инсулт, който е със спонтанен интрацеребрален кръвоизлив, се проявява най-често при артериална хипертония (АХ).

Всяка година по света се регистрират над 1 милион случая на хеморагичен инсулт, резултатите се определят от обема и ръста на интрацеребрален хематом. Когато вътречерепно налягане се повиши, обикновено е налице и повишено кръвно налягане, често то достига много високо ниво, което е един от предикторите на резултата.

Интрацеребралният кръвоизлив завършва със смърт при около половината от пациентите. Тези, които успеят да преживеят остават с трайно увреждане и способността за самостоятелно обслужване. В момента не съществува ефективно лечение за този тип хеморагичен инсулт.

Въз основа на данните, получени по време на пилотната фаза на проучването, се наблюдава по-голяма ефикасност в сравнение с други интензивни техники, при ранното интензивно понижаване на кръвното налягане при пациенти с хеморагичен инсулт. В проучването са включени 2800 пациенти от 140 болници по целия свят.

Резултатите от изследването показват, че при интензивно понижение на кръвното налягане през първите 6 часа от хеморагичния инсулт, допринася за радикално подобряване на прогнозата на заболяването - има повишена преживяемост, намалява тежестта на последствията на тежко страдание.

Тъй като методът включва използването на стандартни режими на лечение за хипертония, въвеждането на широка клинична употреба на този нов терапевтичен подходи за лечение на хеморагичен инсулт няма да е трудно. 

Внимание се отделя преди всичко на пациенти с животозастрашаващи симптоми, когато близките на пациенти викат по спешност линейка.

Учените смятат, че новият терапевтичен подход ще бъде скоро приложен във всички болници и интензивни отделения. Интензивно понижаване на артериалното налягане при пациенти с хеморагичен инсулт и вътремозъчен кръвоизлив забавя, ограничава обхвата на увреждане на мозъка и спомага за лечение с по-малко неврологичен дефицит.

Резултатите са много обещаващи, защото протоколите предлагат безопасно и ефективно лечение за хеморагичен инсулт. Увеличава се вероятността за възстановяване на пациентите без значителна загуба на работоспособността и способността за самообслужване, което е най-важният проблем за пациенти с миокарден инфаркт.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияСнимкиТестовеХранене при...Здравни проблемиАлтернативна медицинаИсторияЛайфстайлЗаведенияБотаникаМедицински изследванияПатологияПсихологияОрганизацииСпортФизиологияНормативни актовеСоциални грижиИнтервютаСпециалистиГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицината