Някои подсладители са свързани с по-бърз когнитивен спад

Акценти
|
Някои заместители на захарта могат да имат неочаквани последици за дългосрочното здраве на мозъка, според изследване, публикувано в Neurology – медицинското списание на Американската академия по неврология. Проучването изследва седем нискокалорични и безкалорични подсладителя и установява, че прекомерната консумация е свързана с по-бърз когнитивен спад.
„Нискокалоричните и безкалоричните подсладители често се разглеждат като здравословна алтернатива на захарта, но нашите открития показват, че някои от тях могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на мозъка с течение на времето.“, споделя авторът на проучването д-р Клаудия Кимие Суемото, доктор по философия в Университета в Сао Пауло в Бразилия.
» По-полезни ли са подсладителите от захарта |
Проучването
За целите на проучването учените проследяват 12 772 души от цяла Бразилия на средна възраст 52 години. Първоначално участниците попълват въпросници за диетата, в които посочват подробно какво са яли и пили през последната година. Въз основа на количеството консумирани от тях изкуствени подсладители доброволците са разделени на три групи. Участниците в групата с най-ниско съдържание са консумирали средно 20 милиграма на ден, а тези в групата с най-високо съдържание – средно 191 милиграма на ден.
Изследваните изкуствени подсладители в проучването са аспартам, захарин, ацесулфам-К, еритритол, ксилитол, сорбитол и тагатоза. Те се срещат главно в ултрапреработени хранителни продукти като ароматизирана вода, газирани напитки, енергийни напитки, кисело мляко и нискокалорични десерти. Някои се използват и като самостоятелен подсладител.
В началото, средата и края на проучването на участниците са предоставени когнитивни тестове, за да се проследят паметта, езиковите и мисловните им умения с течение на времето. Тестовете оценяват вербалната плавност, работната памет, припомнянето на думи и скоростта на обработка на информацията.
Констатациите
След коригиране на фактори като възраст, пол, високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, изследователите установяват, че хората, които консумират най-голямо количество подсладители, показват по-бързо понижаване на когнитивните способности, отколкото тези, консумиращи най-малко. Наблюдаваният спад е с 62% по-бърз, което е еквивалентно на около 1,6 години стареене. Констатациите сочат също, че спадът при участниците в средната група е с 35% по-бърз в сравнение с тези с най-малка консумация на подсладители, което се равнява на около 1,3 години стареене.
По време на проучването учените установяват още, че хората под 60-годишна възраст, консумиращи най-големи количества подсладители, показват по-бърз спад във вербалната плавност и общите когнитивни функции в сравнение с тези, които приемат най-малко количество. Те също така откриват, че връзката с по-бързия когнитивен спад е по-силна при участниците с диабет, отколкото при тези без заболяването.
Когато разглеждат отделните подсладители, учените установяват, че консумацията на аспартам, захарин, ацесулфам-К, еритритол, сорбитол и ксилитол е свързана с по-бърз общ когнитивен спад. Те обаче не откриват връзка между консумацията на тагатоза и понижаването на когнитивните способности.
„Въпреки че открихме връзки с когнитивния спад при хора на средна възраст с или без диабет, тези със заболяването са по-склонни да използват изкуствени подсладители като заместители на захарта.“, коментира Суемото. „Необходими са още изследвания, за да потвърдим нашите открития и да проучим дали други заместители на рафинираната захар, като ябълково пюре, мед, кленов сироп или кокосова захар, могат да бъдат ефективни алтернативи.“
Not so sweet: Some sugar substitutes linked to faster cognitive decline: https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/5281
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ саше * 150
МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 500 г
МАТИСЪН ЕРИТРИТОЛ ОРГАНИК 400 г
ПРОМОЗОЯ БИО СИРОП ОТ АГАВЕ - СВЕТЪЛ 680 г
ГРЕВИЯ КОЛАГЕН НИТРО ПЛЮС 300 мл
НОРДЕЙД ЦИНК орален спрей 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Откриха връзка между лекарството габапентин, деменцията и когнитивните увреждания
- Грубото отношение на работното място ни кара да вземаме погрешни решения
- Какво представляват когнитивните изкривявания и как те засягат живота ни
- Еритритол
- Лукума
- По-ниското съотношение талия-ханш е свързано с по-добро когнитивно здраве
- Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
Коментари към Някои подсладители са свързани с по-бърз когнитивен спад