Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Петте медицински симптома, които не бива да пренебрегваме

Петте медицински симптома, които не бива да пренебрегваме

Петте медицински симптома, които не бива да пренебрегваме - изображение

Тялото ни мига предупредително винаги, когато в него се случва нещо нередно. За щастие повечето от симптомите са по безобиден повод, но има и такива, които са сигурен знак за тежък проблем.

"Важно е да обръщаме внимание на сигналите и да ги разпознаваме", съветва грузинският лекар Нийл Шулман, един от авторите на книгата "Предупредителните сигнали на твоето тяло".

Представяме ви петте медицински симптома, обобщени в тази книга, които са сигурен знак, че в организма ни се случва нещо нередно и бързо трябва да потърсим професионален съвет или помощ.

1. Парализа на ръцете или краката, изтръпване, скованост, обърканост, световъртеж, двойно виждане, неясен говор, проблеми с намирането на думи.

Това са признаци на инсулт или "мозъчна атака", при която артериите, доставящи кислород на мозъка, са блокирани или разрушени.

Ако е блокиран голям кръвоносен съд, може да бъде засегната широка област, в следствие на което да бъде паралелизирана едната страна на тялото. Ако блокираният кръвоносен съд е по-малък, парализата ще бъде ограничена до ръката или крака, или в областта на лицето. Ако имате тези симптоми, незабавно потърсете Спешна помощ.

Бързото лечение е от изключително важно значение!

2. Болка или дискомфорт в областта на гърдите, болка в ръката, челюстта или шията, избиване на студена пот, слабост, гадене, повръщане, недостиг на въздух.

Това са признаци на сърдечен удар. Ако получите някои от тези симптоми, потърсете веднага Спешна медицинска помощ. Не всеки, който получава инфаркт чувства болка в гърдите.

"При някои хора, особено при жените, възрастните хора и страдащите от диабет, инфарктите са "безболезнени", предупреждават лекарите. Симптоми на "безболезнен" инфаркт са слабост, внезапна замаяност, задух, обилно потене, гадене и повръщане.

3. Кръв в урината, без придружаваща болка.

Винаги, когато видите кръв в урината си, информирайте незабавно вашия лекар.

Камъни в бъбреците или пикочния мехур и инфекция на простатата са най-честите причини за кръв в урината. Но тези проблеми обикновено са болезнени или причиняват дискомфорт.

Честа грешка е, когато забележим кръв в урината си, но не почувстваме болка, да си кажем: "Ще изчакам, може всичко да е наред и да отмине само". Но това е грешка.

"Липсата на болка не означава непременно липса на сериозност", предупреждава д-р Шулман. По думите му кръвта в урината може да бъде и единственият симптом за рак на бъбреците, пикочния мехур, простатата.

4. Симптоми на астма, които се влошават или не се подобряват.

Астматичните пристъпи са маркирани с хрипове или затруднено дишане. Когато симптомите се влошават, а не се подобряват, пациентът незабавно трябва да получи спешна медицинска помощ.

Ако астматичният пристъп не се лекува, това може да доведе до тежка умора на гръдния мускул и дори смърт.

5. Депресия или мисли за самоубийство.

Малко хора биха се примирили с болка в областта на гърдите или недостиг на въздух, но са много тези, които преглъщат депресията, въпреки че и тя може да бъде животозастрашаваща.

"Някои хора няма да потърсят помощ, когато са в депресия, защото се страхуват, че ще ги помислят за луди, но те трябва да разберат, че депресията е болест като всички други", коментира д-р Шулман.

Симптомите на депресия включват тъга, умора, апатия, тревожност, загуба на апетит. Депресията може да се лекува с медикаменти и психотерапия.

"Лекарите са хора - те могат да пропуснат важни диагнози, включително сърдечни атаки. Информираността на пациента и неговата бдителност често са от решаващо значение. Ако пациентите могат да разпознаят потенциално сериозните симптоми, те ще имат по-голяма власт, когато отидат на лекар", казва още д-р Шулман.

Още по темата:

4.5, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниНормативни актовеАлт. медицинаСоциални грижиОткритияПроизводителиИсторияЛайфстайлПсихологияСпортИнтервютаСнимкиОрганизацииХранене при...ТестовеЗаведенияАнкетиФизиологияРецептиОбразованиеКлинични пътекиБотаникаСпециалистиГеографияНаправления в медицинатаЛичности