Замяната на рафинираните въглехидрати с необработени е свързана с по-слабо наддаване на тегло в средна възраст
Замяната на рафинираните въглехидрати, които се съдържат в преработените храни и сладките напитки, с необработени, намиращи се пълнозърнестите храни, плодовете и някои зеленчуци, е свързана с по-слабо наддаване на тегло в средна възраст, сочи проучване, публикувано в списанието The BMJ.
Ролята на въглехидратите в наддаването на тегло и затлъстяването остава спорна и твърде малко проучвания оценяват връзката между промените в приема на органичните вещества с течение на времето и дългосрочните промени в телесното тегло.
>>> Десет въглехидратни храни, които подпомагат отслабването
Проучването
За да се справи с пропуска в познанията за ролята на въглехидратите, екип от американски изследователи се заема да изследва връзката между органичните вещества и наддаването на тегло на интервали от четири години, като общият период на проследяване е 24 години.
За целите на изследването учените анализират данни от 136 432 мъже и жени на възраст до 65 години, включени в Проучване за здравето на медицинските сестри (1986-2010 г.), Проучване за здравето на медицинските сестри II (1991-2015 г.) и Проучване за проследяване на здравните специалисти (1986-2014 г.).
При записването участниците са били здрави, което изключва наличието на състояния като диабет, рак, сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания, невродегенеративни разстройства, стомашни проблеми и хронично бъбречно заболяване. В началото на проучването и на всеки 4 години доброволците попълват въпросници, отнасящи се до лични характеристики, медицинска история, начин на живот и други фактори, свързани със здравето.
Констатациите
Резултатите от анализите и проследяването показват, че участниците наддават средно с 1,5 кг на всеки четири години, което възлиза на 8,8 кг за 24 години.
Сред мъжете и жените повишенията на гликемичния индекс и гликемичния товар (мерки за измерване на ефектите на различните храни върху нивата на кръвната захар) са положително свързани с наддаването на тегло. Например увеличението на приема на нишесте или добавена захар (рафинирани въглехидрати) със 100 гр/ден се свързва съответно с 1,5 кг и 0,9 кг наддаване за период от четири години, докато повишаването на консумацията на фибри с 10 гр/ден е свързано с по-слабо покачване на телесното тегло.
Приемът на въглехидрати от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци без скорбяла, като броколи, моркови и спанак, също е свързан с по-слабо наддаване на тегло.
В по-нататъшни анализи изследователите установяват, че замяната на въглехидрати от обработени храни и подсладени напитки с равни порции въглехидрати от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци без скорбяла е свързано с по-слабо наддаване на тегло*. Асоциациите са по-силни сред участниците с наднормено тегло, отколкото при тези с нормален индекс на телесна маса според възрастта.
Настоящото проучване е наблюдателно, което означава, че не може да се установи причината за наблюдаваните резултати. Освен това изследователите посочват няколко ограничения, като например разчитане на оценките на приема на въглехидрати и резултатите от теглото, както и потенциалните грешки в определяне на диетата. Въпреки това проучването използва голяма извадка, повтарящи се диетични оценки и валидирани въпросници за дълъг период на проследяване, който обхваща средната възраст, когато промените в теглото са най-големи.
Според изследователите открития им подчертават „потенциалното значение на качеството и източника на въглехидрати за дългосрочното управление на теглото, особено при хората със затлъстяване“.
* Walter Willett et al. Association between changes in carbohydrate intake and long term weight changes: prospective cohort study. The BMJ. 2023.
Swapping starch and refined carbs for whole grains and fruit linked to less midlife weight gain: https://medicalxpress.com/news/2023-09-swapping-starch-refined-carbs-grains
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КФД НУТРИШЪН ПРЕМИУМ Х-ГЕЙНЪР 1000 г
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ РИКАВЪРИ ДРИНК 1200 гр.
Безплатна доставка за България!СФД НУТРИШЪН МАС АКТИВАТОР 3000 г
АМИКС МР. ПОПЪРС ЛОУ КАРБ МАШ 600 гр.
БИОТЕЧ КАРБО X 1000 г ОВКУСЕН
БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Разграждане на въглехидрати
- Какво е захарозата и как влияе при диабет
- Обмяна на въглехидратите
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Ечемик
- Глюкоза - основен източник на енергия за човека
- Малтодекстрин
- Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част
- Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част
Коментари към Замяната на рафинираните въглехидрати с необработени е свързана с по-слабо наддаване на тегло в средна възраст