Подложили се на имунотерапия деца с алергия към яйца могат да консумират продукта след това
Хора, които имат алергия към яйца, могат да включат безопасно в менюто си продукта в рамките на последващите 5 години, след като преминат през 4-годишно лечение с яйчена орална имунотерапия (eOIT). Това обявиха изследователи на годишната конференция на Американската академия по алергия, астма и имунология в Сан Франциско.
„Алергията към яйца е една от най-често срещаните и обикновено се появява в ранна детска възраст. Тя носи значителен риск от тежки алергични реакции и влияе отрицателно на качеството на живот на децата“, казва Едуин Ким от Медицинския факултет на Севернокаролинския университет. При някои състоянието отминава с възрастта, но при други то може да продължи до второто десетилетие на живота им. Всяко лечение, което може да позволи въвеждането на яйца в диетата на някой с подобна алергия, осигурява хранителни ползи и спокойствие за потърпевшия и семейството му.
Медицинският факултет на университета в Северна Каролина е един от петте центъра, които участват в проучването, водено от Консорциума за изследване на хранителните алергии. В проекта били включени 55 деца между 5- и 11-годишна възраст, които имали алергия към яйца. 40 от тях получили eOIT, а 15 - плацебо. Терапията продължила 4 години, като през това време доброволците били тествани за чувствителност към продукта. Онези, при които било нужно по-голямо количество яйца, за да се предизвика алергична реакция, можели да изядат 10 г, или 2 чаени лъжици, без да последва реакция. След това тези участници спрели да приемат яйчената орална имунотерапия и отново били тествани. Децата, при които отсъствала реакция, били обявени за продължително невъзприемчиви.
След завършването на терапията специалистите препоръчали на пациентите да добавят към менюто си разбъркано, варено или пържено яйце и/или включено като съставка в друго кулинарно изделие. В продължение на 5 години след лечението участниците трябвало да съобщават колко яйца ядат, под каква форма, колко често и как се чувстват след това.
Половината от подложилите се на терапията вече нямали реакция към яйца и можели да консумират продукта във всякакъв вид. Останалите били с променлив успех и имали по-голяма вероятност да получат симптоми след поглъщането на яйце.
Резултатите подкрепят ефективността на eOIT като безопасен начин за правенето на деца и младежи по-малко чувствителни към този вид храна.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КВЕРЦЕТИН КОМПЛЕКС С ВИТАМИН B5 капсули * 60
ВИЗИХЕЛП ПЛЮС АЛЕРДЖИ капки за очи 0.5 мл * 15
НовАЛЕРМИН капсули * 60
НАЗО ЛИБЕРО ХИПЕРТОНИЧЕН НАЗАЛЕН СПРЕЙ 100 мл
ДРОСЕРИН КРЕМ 50 мл ENERGY GROUP
КАЛЦИЕВ ГЛЮКОНАТ сироп 15% 109 мл МИРТА МЕДИКУС
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Алергия
- Алтернативна терапия при студова алергия
- Антихистамини
- Z51.6 Десенсибилизация към алергени
- Имунотерапия при рак (биологична терапия)
- T78.4 Алергия, неуточнена
- Лечение на алергия и астма с вода
- Хранене при алергии
- T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
- Д-р Тихомир Мустаков: Детската астма – ролята на алергените, домашните микрокърлежи и как да помогнем
Коментари към Подложили се на имунотерапия деца с алергия към яйца могат да консумират продукта след това