Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Подложили се на имунотерапия деца с алергия към яйца могат да консумират продукта след това

Подложили се на имунотерапия деца с алергия към яйца могат да консумират продукта след това

Подложили се на имунотерапия деца с алергия към яйца могат да консумират продукта след това - изображение

Хора, които имат алергия към яйца, могат да включат безопасно в менюто си продукта в рамките на последващите 5 години, след като преминат през 4-годишно лечение с яйчена орална имунотерапия (eOIT). Това обявиха изследователи на годишната конференция на Американската академия по алергия, астма и имунология в Сан Франциско.

„Алергията към яйца е една от най-често срещаните и обикновено се появява в ранна детска възраст. Тя носи значителен риск от тежки алергични реакции и влияе отрицателно на качеството на живот на децата“, казва Едуин Ким от Медицинския факултет на Севернокаролинския университет. При някои състоянието отминава с възрастта, но при други то може да продължи до второто десетилетие на живота им. Всяко лечение, което може да позволи въвеждането на яйца в диетата на някой с подобна алергия, осигурява хранителни ползи и спокойствие за потърпевшия и семейството му.

Медицинският факултет на университета в Северна Каролина е един от петте центъра, които участват в проучването, водено от Консорциума за изследване на хранителните алергии. В проекта били включени 55 деца между 5- и 11-годишна възраст, които имали алергия към яйца. 40 от тях получили eOIT, а 15 - плацебо. Терапията продължила 4 години, като през това време доброволците били тествани за чувствителност към продукта. Онези, при които било нужно по-голямо количество яйца, за да се предизвика алергична реакция, можели да изядат 10 г, или 2 чаени  лъжици, без да последва реакция. След това тези участници спрели да приемат яйчената орална имунотерапия и отново били тествани. Децата, при които отсъствала реакция, били обявени за продължително невъзприемчиви.

След завършването на терапията специалистите препоръчали на пациентите да добавят към менюто си разбъркано, варено или пържено яйце и/или включено като съставка в друго кулинарно изделие. В продължение на 5 години след лечението участниците трябвало да съобщават колко яйца ядат, под каква форма, колко често и как се чувстват след това.

Половината от подложилите се на терапията вече нямали реакция към яйца и можели да консумират продукта във всякакъв вид. Останалите били с променлив успех и имали по-голяма вероятност да получат симптоми след поглъщането на яйце.

Резултатите подкрепят ефективността на eOIT като безопасен начин за правенето на деца и младежи по-малко чувствителни към този вид храна.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...НовиниСпециалистиЛюбопитноСнимкиИсторияФизиологияТестовеАлт. медицинаОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиЛеченияКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеРецептиХрани и ястияАнкетиВидеоДиети