Предупредителни етикети, подобни на тези върху тютюневите изделия, могат да намалят консумацията на месо
Проучване на учени от Университета „Дърам“, Великобритания, установява, че предупредителните етикети, подобни на тези върху тютюневите изделия, могат да намалят значително консумацията на месни продукти. Констатациите, публикувани в списанието Appetite, предполагат, че този тип предупреждение може да подобри общественото здраве и да намали въглеродния отпечатък на Обединеното кралство.
Консумацията на месо е дълбоко вкоренена в западните общества. Според скорошно проучване на YouGov, международна фирма за пазарни проучвания и анализ на данни, 72% от населението на Обединеното кралство се квалифицира като месоядно. В същото време консумацията на месо е свързана с редица здравословни проблеми, влошаване на климатичните промени, а напоследък и с повишен риск от пандемии. Например консумацията на месо допринася за развитието на затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, безплодие, диабет и рак, а на животновъдната индустрия могат да бъдат приписани между 12 и 18% от антропогенните емисии на парникови газове.
За да се подобри общественото здраве и намали въглеродния отпечатък, Независимият комитет по изменение на климата, съветващ правителството на Обединеното кралство, препоръчва намаляване на консумацията на месо и млечни продукти с 20% до 2030 г.
>>> „Понеделник без месо“ – 12-седмичното предизвикателство за по-здравословен начин на живот
Проучването
По време на проучването изследователски екип от Университета „Дърам“ теста набор от предупредителни етикети, включително такива, които информират хората за щетите върху климата, здравето и риска от пандемии.
Представителна извадка от 1001 възрастни души, които редовно консумират месо, е разделена на четири групи, на всяка от които са показани снимки на топли ястия, които могат да бъдат закупени в столовата на всяко предприятие. Към голяма част от порциите са добавени различни етикети с предупреждение за здравето, климата и риска от пандемии, а останалите са без напомняне за потенциалните вреди.
Участниците са помолени да вземат 20 отделни решения за различни ястия и да споделят кои от предупредителните етикети пораждат у тях чувство на безпокойство. Също така всички групи посочват доколко биха подкрепили различните предупреждения, ако се приложат като политика за намаляване на климатичните промени и подобряване на общественото здраве.
„Вече знаем, че консумацията на много месо, особено червено и преработено, е вредно за нашето здраве и че допринася за увеличаване на смъртните случаи вследствие на замърсяване и изменение на климата. Добавянето на предупредителни етикети към месните продукти може да бъде един от начините за намаляване на рисковете за здравето и околната среда.“, коментира д-р Милица Василевич от Катедрата по психология към Университета „Дърам“.
По време на проучване също са оценени намерения на хората за закупуване и консумация на различните ястия, както и колко апетитни изглеждат.
Констатациите
Констатациите от проучването показват, че всички етикети са ефективни за разубеждаване на хората да избират и консумират ястия с месни продукти*. Всички предупреждения, които включват текст и графично изображение, намаляват избора на месни ястия със 7-10%. Освен това според участниците етикетите, които информират за вредите за околната среда, са най-достоверни.
„Постигането на „нетна нула“ (намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-близо до нула) е приоритет за нацията и планетата. Тъй като вече е доказано, че предупредителните етикети намаляват пушенето, както и консумацията на подсладени напитки и алкохол, използването им върху продукти, съдържащи месо, може да ни помогне да постигнем целите си, ако се въведе като национална политика.“, коментира Джак Хюз, учен в Катедрата по психология в Университета „Дърам“.
*Vasilevic Milica et al. Impact of pictorial warning labels on meat meal selection: A randomised experimental study with UK meat consumers. Appetite. 2023.
Cigarette style warning labels could reduce people's meat consumption: https://medicalxpress.com/news/2023-10-cigarette-style-people-meat-consumption
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните видове месо
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Задушено пиле с картофи
- Сушено месо с подправки
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Защо е полезно да ядем гъше месо
- Използвайте сок от кисели краставици, за да направите месото по-крехко
Коментари към Предупредителни етикети, подобни на тези върху тютюневите изделия, могат да намалят консумацията на месо