Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Приемът на антиациди или антибиотици при кърмачетата води до астма

Приемът на антиациди или антибиотици при кърмачетата води до астма

Приемът на антиациди или антибиотици при кърмачетата води до астма - изображение

Бебета, които са приемали антиациди или антибиотици през първите 6 месеца, имат значително по-голям риск да развият алергия или астма. Това показват данните от мащабно изследване проведено сред 792,000 деца, родени в периода 2001-2013.

По думите на водещия автор на проучването, д-р Едуард Майтър, резултатите от проучването подчертават вече познатия риск от използването на антибиотици и се противопоставят на убеждението, че лекарствата, които намаляват киселинността в стомаха, са безвредни.

"Бях поразен, че намерихме толкова много свързаности между приема на антиациди и практически всеки вид алергии, които изследвахме. Това означава, че наблюдаваме съществен, клинично доказан риск при употребата им", добави Майтър.

Приемът на антиациди при кърмачетата е свързан с удвояване на риска от развитие на хранителни алергии и увеличава с 50% вероятността от развитие на лекарствени алергии и свръхчувствителна имунна реакция към чужди токсини (анафилаксия) - като ужилване от пчела например.

Употребата на антибиотици в тази възраст води до удвоен риск от развитие на астма, увеличава с 50% алергиите към прах, животинска козина и полени, водещи до алергичен ринит. Повишава се и риска за поставяне на диагноза алергичен конюнктивит или анафилаксия.

Установявайки силната връзка между приема на двете групи медикаменти и високия процент на заболеваемост при подрастващите, Майтър си задава въпроса каква е причината това да се случва. По думите му, както антибиотиците, така и антиацидите могат да нарушат нормалния за организма микробиом (колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата). Медикаментите нарушават средата на микробите, която е от решаващо значение, за да функционира правилно имунната ни система.

"Изследванията доказват, че промените в микробиома могат да повишат риска от алергии. Антиацидите могат да намалят възможността за храносмилане на протеините в стомаха, което може да доведе до хранителни алергии", обясни Майтър.

Той добави, че вероятно при част от пеленачетата може да се наложи медикаментозна терапия, но определено при мнозинството от тях подобно лечение не е необходимо.

"Като се има предвид връзката, която както нашето, така и други проучвания откриват между лекарствата, потискащи киселините и последващото развитие на алергии, и предвид факта, че те не са от полза за кърмачетата, това изследване предполага, че антибиотиците и антиацидите трябва да се използват само в ситуации с ясна клинична полза", заключи Майтър.

Съавторът на изследването, д-р Кейд Найлънд, обясни, че бебетата са склонни към киселинен рефлукс и това не бива да е причина за безпокойство или за предписване на лекарства.

"Една от причините, поради която кърмачетата са склонни към рефлукс, е все още незрялата им анатомия. Освен това, спрямо теглото си, те приемат огромно количество калории. Ако съотнесем обемът храна, който едно бебе приема, спрямо възрастен, то това би означавало да пиеш близо два литра вода на всеки четири часа. Ако аз го направя, също щях да имам проблеми с храносмилането", заяви Найлънд.

Той посъветва майките да намалят количеството храна, като увеличат броя на храненията и да помагат на пеленачетата да се оригват. По думите му тези изпитани методи са за предпочитане пред приема на антиациди.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: upi.com
Снимка: pregnantchicken.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноВидеоХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпорт