Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство ПРИЛАГАНЕ НА МЕДИКАМЕНТИ, ИМУНИЗАЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ПРИЛАГАНЕ НА МЕДИКАМЕНТИ, ИМУНИЗАЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ПРИЛАГАНЕ НА МЕДИКАМЕНТИ, ИМУНИЗАЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ - изображение

1. ПРИЛАГАНЕ НА МЕДИКАМЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ - Основно правило е да се ограничава прилагането на каквито и да е медикаменти. Част от медикаментите, приложени на бременната, преминават през плацентата и въздействат на плода.

 

2. ИМУНИЗАЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА - Наличие на бременност е сериозно противопоказание за ваксинация против рубеола. Поради това се препоръчва въздържане от рубеолна ваксинация на жени, при които се очаква забременяване в следващите 2-3 месеца. По време на бременност заболяването от полиомиелит протича по-тежко и с повече остатъчни явления. Бременните са по-податливи на инфектиране с полиомиелитния вирус. Поради това на всички жени, които не са ваксинирани, е желателно в месеците преди забременяване да се извърши ваксинация против полиомиелит.
При грипни епидемии или при опасност на такава бременните трябва да се ваксинират. Грипният вирус е опасен за бременната и плода, особено в по-ранните срокове на развитие на бременността. Бронхопневмонията като усложнение се среща по-често при бременни, отколкото извън бременността.

 

3. ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА - Емоционалният стрес може да повлияе нормалното развитие на бременността.
Неподходящи за бременни са и книги, в които се описват тежки усложнения свързани с бременността или със случаи на раждане на деца с уродства.
Много важен фактор за доброто психическо състояние на бременната е доверието, което тя има към медицинските специалисти, които контролират развитието на бременността. Умственото напрежение и усиленият умствен труд по време на бременност са нежелателни и по възможност трябва да се избягват. При всяка бременна има почти неизбежна тревога, свързана с опасности по време на протичане на бременността и раждането и със състоянието на новороденото.
На фона на психическото напрежение, свързано с бременността, умствената преумора е крайно нежелателна и може лесно да доведе до различни психични разтройства, които да наложат намесата на психиатри.


Често срещани при бременните са повишена раздразнителност, безсъние, лесна физическа и психическа умора, понижена способност за концентрация и запаметяване.
С цел да се понижи психичният стрес от раждането и да се постигне по-добро психично състояние преди раждането на много места се препоръчва в края на бременността да се организира посещение в родилна зала и дори присъствие на раждане. Опитът показва, че особено при първескини това успокоява в значителна степен бременната и повишава доверието в специалистите от женската консултация и от родилен дом. Принос към подобряване на психическото състояние на бременната и към стабилизиране на нейната нервна система има и запознаване на и със всички промени, които настъпват в нейния организъм, с развитие на плода през различните срокове на бременността и с механизма на раждането.

 

За Framar.bg: Фрамар

Още по темата:

2.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияМикробиологияСоциални грижиНормативни актовеСнимкиИсторияАнкетиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиАптекиОрганизацииЛайфстайлРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеографияСпортАлт. медицинаПатологияПсихологияВидеоНаучни публикацииФизиологияИзследванияЗдравни проблемиИнтервютаХранене при...Ботаника