Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Прополисът забавя разпространението на метастази при рак на дебелото черво

Прополисът забавя разпространението на метастази при рак на дебелото черво

Прополисът забавя разпространението на метастази при рак на дебелото черво - изображение

Активен компонент на прополиса има антимитогенни и противоракови свойства, показва проучване. Изследователи установиха, че фенетиловият естер на кофеиновата киселина (САРЕ) предотвратява метастазите при рак на дебелото черво чрез инхибиране на нивата на матриксната металпротеиназа (разнородна група ензими).

Фактът, че прополисът не е с едни и същи свойства и качества по целия свят затруднява учените. Сместа, която европейските пчели произвеждат чрез комбиниране на слюнка и восък със събрани от растенията източници, няма същите химически компоненти като тази, направена от пчелите в Бразилия например. Това прави задачата на специалистите по определяне на кой прополис е по-полезен за здравето още по-трудна. В крайна сметка те считат, че пчелното вещество, произведено от пчелите, идващи от американските и европейските страни, е най-полезно. Техният прополис съдържа разнообразие от флавоноиди, естери на фенолните киселини, терпеноиди и много аминокиселини. Освен антимитогенните и противоракови свойства, той има и противогъбични, противовъзпалителни и противовирусни свойства.

Колоректалният рак е карцином на лигавицата на дебелото черво и се нарежда на трето място по разпространение. Това се случва след поредица от мутации на гените - полипи, които естествено се образуват по лигавицата, понякога се израждат в туморни.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: unbeelievablehealth.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСъставкиАлт. медицинаСпортДиетиНовиниЛайфстайлПатологияАнкетиБотаникаЛеченияФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки