Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Работохолизмът влияе негативно на физиологичното и душевно здраве на човек

Работохолизмът влияе негативно на физиологичното и душевно здраве на човек

Работохолизмът влияе негативно на физиологичното и душевно здраве на човек - изображение

Работохолизмът може да се оказва нездравословен, защото от това страда и физиологичното и душевното здраве на човек, информират специалисти от САЩ.

Американските социолози са констатирали, че необходимостта от поддържането на висок статус в обществото, става все по-обременително за съвременните хора. За повечето работата е вечен източник на стрес, страх и нервно напрежение.

От твърде много работа страда и душата, и тялото на човек. Хората в пенсионна възраст дори не могат да се избавят от последиците, причинени от дългите години сериозен труд“, отбелязват учените.

Според тях днешните работещи хора изпитват постоянно увеличаващо се социалното напрежение, свързано с необходимостта да се постигне успех. Поради нарастването на населението, изчерпването на ресурсите, както и поддържането от работната ръка на пазара от страна на държавата условията стават все по-строги.

Дългите часове работа, напрежението, физическият труд са малка част от натоварванията, причина за редица заболявания, които започват още на младини. През последните години много хора на средна възраст се диагностицират със сърдечносъдови заболявания, депресия и физически травми. Но неизменният стремеж към повече не позволява човек да се огледа да си направи равносметка за последиците върху неговото физическо и психическо състояние.

Хората страдат от това, че губят всичката си сила и време в кариерно развитие, не обръщайки внимание на така важните за психиката социалните контакти, уверяват специалистите. Все повече хора в днешно време живеят фактически на работното място, обръщайки повече внимание на колегите, отколкото на роднини и приятели. Подобна ситуация води до това, че човек се потапя несъзнателно в пагубната за психиката му атмосфера на отчуждение, констатират учените.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Easy Health Options


 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноФизиологияОрганизацииАнкетиНормативни актовеАлтернативна медицинаИсторияЛечения