Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Разгадан е геномът на киноата

Разгадан е геномът на киноата

Разгадан е геномът на киноата - изображение

Специалисти от Университета за наука и технологии "Крал Абдула" в Саудитска Арабия разгадаха генома на киноата, възхвалявана като суперхрана от почитателите на здравословното хранене.

"Има много неща, които може да се направи за подобряване на киноата. И разбирането на генома е първата стъпка", коментира професор Марк Тестър, лидерът на международния екип в проучването.

Учените са установили, че геномът се състои от малко над 1,3 млрд. градивни елемента на ДНК (бази А, Т, Г и Ц), съхранени в 18 хромозома.

Настоящото изследване показва, че културата, отглеждана от седем хилядолетия в Андите, има потенциал да разреши проблема с изхранването на нарастващото населението в бъдеще.

Киноата се отглежда предимно в Перу и Боливия. Основни вносители са Канада и САЩ. Последните години цената на културата се е покачила значително, поради изключителните съставки, които съдържа – глутен, желязо, омега-3, протеини, мастни кисели, всички незаменими аминокиселини. Киноа е бедна на въглехидрати.

Културата е доста устойчива. Може да вирее на по-хладни температури, при голяма надморска височина, бедна почва, което обуславя още една причина да се счита за суперхрана. При неблагоприятни условия житни култури и ориз не биха могли да виреят нормално.

Единственият недостатък според някои хора е горчивия й вкус, дължащ се на съдържащите се в нея сапонини, които имат защитна функция.

Екипът на проучването, сформиран от международни специалисти, е открил ген на киноата, отговорен за производството на сапонини в растението.

Според учените това може да помогне за селектирането на разновидности, които няма да съдържат сапонини и ще имат по-сладък вкус.

"Информацията за ДНК последователността на киноата е изключително ценна за идентифициране на ключови гени, които контролират важни агрономически черти и за идентифициране на генетично разнообразие сред сортове", коментира д-р Свен - Ерик Якобсен от университета в Копенхаген.

Изследователите смятат, че генетичната последователност на зърното ще увеличи производството и популярността на културата. Киноата ще бъде достъпна и за средната класа в богатите страни.

Снимка: ColorexaОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...БотаникаНовиниЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаМедицински изследванияСнимкиЛеченияНормативни актове