Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Растителното масло крие риск от деменция

Растителното масло крие риск от деменция

Растителното масло крие риск от деменция - изображение

Редовната консумация на растително масло крие риск от развитието на деменция, информират британски експерти.

Изследвания показват, че този вид олио доста повече от останалите способства за натрупването на амилоид-бета плаки в мозъка, които са прекурсор за сериозни невродегенеративни заболявания.

Специалистите отчитат, че сред жителите на развитите страни значително се е увеличил броя на страдащите от сърдечносъдови заболявания през последните години. Лекарите са съветвали от въздържание към наситените мазнини в маслото и сметаната и са препоръчвали човек да се насочи към маслото от растителен произход. Учените вече отбелязват, че това не е била правилната насока.

Същината се състои в това, че растителното олио поражда окислителен процес, който поврежда мембраната на мозъка. В резултат на това започва процес на натрупване на амилоид-бета плаки в него. Изводите са направени на база анализи на пациенти, жертви на заболяването Алцхаймер. На участниците е била взета биопсия от мозъка, изследван е съставът на тези плаки. Оказало се е, че значителна роля за тяхното формиране оказва именно неправилното ежедневно хранене.

Използването на растително масло е лесно и достъпно. Много обществени заведения и ресторанти се възползват от него поради стойността и достъпността му. Отделно използването на растително олио е по-удобно за приготвяне, не дими, не придава специфичен вкус, така както зехтина. Най-актуални през последните години сред растителните масла са палмовото, слънчогледовото, царевичното, от грозде и ориз.

Според специалистите редовната консумация на растително масло оказва негативно влияние на организма като предизвикват редица заболявания като умора, мигрена, дори деменция.

Снимка: Healthista

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияБотаникаЛеченияРецептиХрани и ястия