Редовната консумация на броколи може да понижи риска от рак
Редовната консумация на броколи може да понижи риска от рак. До този извод са стигнали учени от университета на Илинойс.
Броколите дължат благоприятния си ефект на богатото съдържание на полифеноли – съединения, които притежават свойствата на мощни антиоксиданти.
Много предишни изследвания са показали, че полифенолните съединения се свързват с понижен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, астма и няколко вида рак. В сегашното изследване специалистите са открили, че броколите съдържат и голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука.
"Тези нови данни могат да помогнат в култивирането на разновидности на зеленчука с по-голямо съдържание на полифенолни съединения", коментират учените и уточняват, че полифенолите не губят полезните си свойства дори при термична обработка.
Учените обаче припомнят, че не съществуват "вечни съединения", затова полезни продукти като броколи, зеле, каарфиол и ряпа, трябва да се консумират няколко пъти седмично.
Снимка: budetezdorovy.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ БРОКОЛИ С ГЛЮКОЗИНОЛАТИ капсули 600 мг * 120 SWR035
ПРОМОМАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ПРОМОДЖАРОУ ФОРМУЛАС БРОКО МАКС капсули * 120
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА СУЛФОРАФАН ОТ БРОКОЛИ + СЕЛЕН капсули * 60
НовУЛТИМАТ МЕЙЛ ЕНЕРДЖИ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ЕСТРОСЕНС капсули 343 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- 14 здравни ползи от консумацията на броколи
- Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания
- E385 Калциево динатриев етилен диамин тетраацетат
- Домат
- Драконов плод
- Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан
- Броколи - полезни свойства и противопоказания
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Жълт лапад, Къдрав лапад
- E339 Натриеви фосфати
Коментари към Редовната консумация на броколи може да понижи риска от рак