Редовната консумация на яйца намалява риска от развитие на слепота, свързана с възрастта

Ново проучване на изследователи от Университета на Сидни, Австралия, разкрива, че редовната консумация на яйца, независимо от начина им на приготвяне, може да намали риска от възрастова макулна дегенерация (ВМД).
Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е хронично очно заболяване, което повлиява способността да виждаме на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене, прави дори невъзможни. Заболяването, засягащо хора на възраст над 50 години, представлява влошаване на макулата, частта на окото, отговорна за централното зрение.
За период от 15 години изследователите проследяват очното здраве на 3 654 души. Констатациите на проучването, публикувано в списанието „Clinical Nutrition“, доказват, че участниците, които ядат между две до четири яйца седмично, имат с 49% понижен риск от развитие на макулна дегенерация, отколкото тези, които консумират по-малко от 2 яйца на седмица.
„Резултатите от това проучване са важни, тъй като показват значителна връзка между умерената консумация на яйца и по-ниския риск от развитие на ВМД.“, казва авторът на изследването Бамини Гопинат.
Според изследователите способността на яйцата да понижават риска от макулна дегенерация най-вероятно се дължи на голямото количество хранителни вещества в тях, сред които лутеин и зеаксантин (каротеноиди). Каротеноидите, освен че намаляват вероятността от развитие на ВМД, ефективно подпомагат и предотвратяването на катаракта.
С напредването на възрастта нивата на лутеин и зеаксантин намаляват значително, увеличавайки вероятността от увреждане на зрението. Новото проучване предоставя доказателства, според които редица хранителни вещества в яйцата предлагат естествено средство за поддържане на здравословните нива на тези полезни съединения.
Освен каротеноиди, яйцата съдържат и много витамини и химични елементи, които насърчават здравето на очите. Въпреки че не предлагат защита срещу ВМД, витамин А спомага предпазването на роговицата от увреждания, докато цинкът поддържа ретините здрави.
naturalnews.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОРТОМОЛ АМД ЕКСТРА * 120 дневни дози
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС МАКУЛА ЗАЩИТНИ ФАКТОРИ капсули * 30
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г
КРИКС капсули * 30
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Макулна дегенерация
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- 5 алтернативни приложения на поставката за яйца
- Яйчен сос с бяло вино
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Премахнете бръчките около очите с маска от яйце, морков и алое
- Здравословни мъфини с три съставки
- Ozempic повишава риска от увреждане на очите при пациенти с диабет
- Вместо тор за цветя, използвайте водата, в която сте варили яйца
Коментари към Редовната консумация на яйца намалява риска от развитие на слепота, свързана с възрастта