Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рискът от инсулт може да бъде определен по ушните лобове

Рискът от инсулт може да бъде определен по ушните лобове

Рискът от инсулт може да бъде определен по ушните лобове - изображение

Израелски учени са открили лесен начин, по който може да се определи риска от появата на инсулт при човек. За това е необходимо внимателно да се наблюдават и огледат ушните лобове.

Наличието на изразена диагонална вдлъбнатина (гънка) на ушния лоб може да означава повишен риск от инсулт.

Специалистите са изследвали 241 човека, които са се сблъсквали с инсулт. Установено е, че повече от ? от тези хора имат подобна вдлъбнатина на ухото. Счита се, че запушването на артериите, което повишава риска от инсулт, също води до влошаване на притока на кръв към ушите. Това от своя страна води до загуба на еластичност и формирането на такива гънки. Според специалистите това откритие може да включи и гънките по меката част на укото в списъка на класическите рискови фактори за инсулт.

Всъщност доста специалисти възприемат със скептицизъм това заявление на израелските учени, защото диагоналната гънка в меката част на ушите може да бъде черта, вследствие на процесите на стареене.

Изследването на учените от Израел се базира на проучването на 88 доброволци, от които 78 прекарали инсулт (88%), имат подобна диагонална гънка на меката част на ухото. Такава черта е открита и сред 112 от 153 пациенти (73%), които са се сблъсквали с микроинсулт.

Изследването е публикувано в American Journal of Medicine.

Според предишни изследвания подобна гънка на ухото също се е свързвала с повишаването на риск и от инфаркт. Изследване с участието на 800 доброволци посочва, че сред 77% от хората, претърпели инфаркт, е налице такава гънка на ушния лоб. При хора, които не са се сблъсквали с инфаркт, подобна гънка е открита едва при 40%.  

Израелските учени съветват лекарите внимателно да проучват и разглеждат ушите на своите пациенти при профилактични прегледи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Dr Seckel dot comОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЗдравни съветиТестовеЛюбопитноХранене при...Здравни проблемиИсторияАлтернативна медицинаКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияЛеченияМедицински изследванияБотаникаСпортФизиологияСпециалистиНормативни актове