Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Смяната на часовото време е причина за смъртта на хора

Смяната на часовото време е причина за смъртта на хора

Смяната на часовото време е причина за смъртта на хора - изображение

Смятаме смяната на зимното часово време с лятно за безвредна промяна, но може би не е съвсем така. Всяка година след неделята, когато става промяната, от болниците съобщават за увеличение с 24% на посещенията от хора със сърдечни атаки.

В същото време, когато връщаме часовниците назад през есента, наблюденията на медицинските специалисти са, че оплакванията намаляват с 21%, защото мъжете и жените имат повече време за сън.
Причината за възникването на подобни състояния е прекъсването в разписанието на съня. „Нашето тяло е толкова крехко и чувствително, че дори загубата на един час сън му се отразява“, казва експертът по съня Матю Уокър.

Тенденцията, която наблюдават лекарите в болниците по отношение на увеличени случаи на сърдечна атака, трае един ден, но организмът може да не се възстанови в продължение на седмици от пролетната промяна на времето. Специалистите предупреждават, че тя може да бъде причина и за смъртоносни грешки на пътищата. Мозъкът, както и сърцето, е много чувствителен към малките сътресения в съня.

В отрязъка, когато става смяната на часовото време, има повече доклади за наранявания на работното място, повече инсулти и временен скок на самоубийствата. По тази причина някои щати в САЩ започнаха да лобират за отмяна на правилото.

Смяната на часа е въведена по време на Първата световна война. Целта е била да се пести енергия. Скорошни изследвания показват, че по всяка вероятност тази промяна не помага за пестенето, но има доказателства, че когато е по-светло вечер, се намалява престъпността и се увеличава времето за упражнения в някои климатични райони.

По-малко от половината държави в света сменят два пъти в годината часовото време и това неизбежно струва живота на някои хора.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: silive.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиЛюбопитноНовиниСнимкиСоциални грижиЛеченияЛайфстайл