Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Сокът от цвекло помага за намаляване на болката при ходене при хора с периферна артериална болест

Сокът от цвекло помага за намаляване на болката при ходене при хора с периферна артериална болест

Сокът от цвекло помага за намаляване на болката при ходене при хора с периферна артериална болест  - изображение

Страдащите от периферна артериална болест могат да намалят болките, които изпитват по време на ходене, ако пият сок от цвекло. До този извод достигнали изследователи, провели малък експеримент.

Периферната артериална болест (PAD) се развива с течение на времето и се характеризира с втвърдяване на артериите и намаляване на кръвта и кислородния поток към тъканите и мускулите на краката. Хората с това заболяване изпитват силна болка дори по време на ходене, която ги принуждава да спират често и да правят почивка след много кратки разстояния.

Предишни проучвания показват, че неорганичният нитрат в сока от цвекло помага да се увеличи доставянето на кислород и кръв до мускулите по време на физическа активност. „Така той се превръща в привлекателен потенциален терапевтичен подход за хора с периферна артериална болест, които имат силно ограничено кръвоснабдяване или доставка на кислород до долните крайници“, казва главният автор на изследването Джейсън Дейвид Алън от университета на Вирджиния в Шарлотсвил.

Учените провели 36 контролирани сесии с упражнения с 35 пациенти с PAD в продължение на 12 седмици. По време на всяка сесия доброволците ходели на бягаща пътека в рамките на 30 минути със скорост и наклон, съобразени с техните индивидуални способности. Изследователите избрали на случаен принцип половината участници, които да пият сок от цвекло 3 часа преди тренировките, а останалата половина от хората получили плацебо.

Учените установили, че до края на експеримента и двете групи участници вече можели да се разхождат с 6 минути повече, отколкото когато започнали опита. Онези, които приемали напитката, увеличили изминатото разстояние с около 53 метра. Другите доброволци, които пиели плацебо, повишили дистанцията средно с 23 метра.

Крампите са често срещана нежелана реакция при ходене и други упражнения при пациенти с периферна артериална болест. След експеримента тези състояния значително се подобрили при участниците, като пиещите сок от цвекло увеличили времето до появата на спазъм средно със 180 секунди. Времето при хората, които не приемат този вид сок, било средно 59 секунди до следващата крампа.

Въпреки че резултатите показват, че сокът от цвекло може да намали болката, свързана с физически упражнения, не е ясно колко от подобренията в проучването се дължат на напитката и колко на контролираните упражнения, се казва в публикацията на изследователите в Circulation Research. Освен това проучването е много малко, за да се определи дали сокът може да е от полза за всички пациенти с PAD.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: mentalfloss.com

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаРецептиЛюбопитноДиетиБотаникаХранене при...ФизиологияАнкетиНовиниИсторияПроизводителиЛайфстайлПсихологияСнимкиВидеоСпортКлинични пътекиЛеченияСпециалисти