Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Специалистите обясняват защо се разболяваме по-често при смяната на сезоните

Специалистите обясняват защо се разболяваме по-често при смяната на сезоните

Специалистите обясняват защо се разболяваме по-често при смяната на сезоните - изображение

Експертите вече могат да обяснят защо хората са по-уязвими към боледуване, когато сезоните се променят и по специално през пролетта и есента. Според направени изследвания причината не е студеният въздух, а подходящите условията за размножаване на вирусите. Риновирусите и коронавирусите, които са основните причинители на настинката, могат да се възпроизвеждат бързо при хладно време, но не в твърде студено.

Наблюденията на специалистите показват, че много от вирусите, които причиняват обикновена настинка, провокират епидемии по-често в началото на късната пролет и рано до късна есен. По същия начин грипният вирус се размножава и разпространява по-лесно и бързо, когато въздухът е студен и сух. Именно затова хората се разболяват по-често от грип през зимата.

Проучване, направено в университета в Йейл, предполага, че обикновената настинка се повтаря при по-ниски температури. Изследователите открили, че понижаването на температурата на околната среда със 7 градуса е достатъчно да прекъсне способността на организма да се бори с възпроизвеждащите се вируси. Професорът по имунология в Медицинското училище към Йейл Акико Ивасаки обяснява, че когато намалили температурите от 37 до 33 градуса по Целзий, имунният отговор на тялото се нарушил и това позволило на вирусите да се размножават повече.

Преобладаването на сезонните алергии през променливите периоди е другата причина да се разболяват хората. Това е особено очевидно през пролетта и есента. Много от признаците и симптомите на сезонните алергии са успоредни на характерните за настинката или грипа. „Виждам много пациенти, които идват и казват, че цяла пролет са с настинка, три месеца са болни. Всъщност те нямат настинка, по-скоро техните алергии са се активирали“, казва д-р Киту Гарг.

През лятото болестите възникват от комбинацията от няколко фактора. Хората със сезонни алергии могат да получат затруднено дишане, сърбежи и да им тече носа, когато са близо до цветен прашец, плесен или треви. Д-р Бенджамин Каплан обяснява, че имунната система може да бъде претоварена, тъй като реагира на тези алергии и така тя става по-уязвима към вирусните инфекции.

За да се избегне по-лесното заразяване или да не се позволява по-сериозно разболяване, специалистите съветват по-често да си мием ръцете и да сме подготвени за температурните колебания като се обличаме на пластове. Също така е важно да пием вода и течности, особено когато сме болни. Правенето на леки и умерени упражнения може да попречи да се разболеем още повече. Качественият сън е от голямо значение не само по време на боледуване, но и като цяло. А използването на овлажнител ще предотврати изсушаването на дихателните пътища през зимата и пролетта.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: health.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПрезентацииВидеоЗдравни проблемиИсторияТестовеЛеченияСнимкиЛайфстайлЗдравни съвети