Начало Здравна медиа Любопитно Психология Специалисти обясняват как се преодолява следпразничната депресия

Специалисти обясняват как се преодолява следпразничната депресия

Специалисти обясняват как се преодолява следпразничната депресия  - изображение

Всякакъв вид доброволческа дейност може да повлияе положително на следпразничната депресия, съветват психолози.

След Коледа, новогодишните празници и именни дни човек може да изпадне в следпразнична депресия и носталгия. Бързото връщане към ежедневието и рутината предизвикват чувство на тъга, самота, изолация, панически атаки и дори физически болки. Тези симптоми са характерни през първите две седмици след празниците. При неглижиране и неадекватна реакция те се задълбочават и човек започва да губи ориентация и функционалност – ходи с нежелание на работа, мисли постоянно негативно, проявява желание за плач и изолация. Подобно състояние обаче изисква навременна консултация със специалист. За да се избегнат депресията след емоционални дни, психотерапевтът Анна Тодорова съветва човек да идентифицира какво го кара да се чувства добре по време на празниците и да се опита да следва тази линия.

Редица проучвания посочват, че работещ механизъм за справяне със следпразнична депресия е доброволческата инициатива. Правейки добро, човек изпитва удовлетворение и вътрешно спокойствие. Мисълта да е насочена към позитивни дейности и преживявания и човек да прави това, което го кара да се чувства щастлив и в хармония със себе си.

Важно правило е да не сравняваме живота си с това, което виждаме в социалните мрежи, защото действителността там невинаги е реалистична.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: trud.bg
Снимка: playbuzz.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниСоциални грижиСпортДиетиРецептиАнкетиПсихологияХранене при...Алт. медицинаЛеченияВидеоТестовеЗдравни проблемиИзследванияБотаника