Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Спомени и страхове могат да се унаследяват чрез ДНК

Спомени и страхове могат да се унаследяват чрез ДНК

Спомени и страхове могат да се унаследяват чрез ДНК - изображение

Спомените могат да се предават на следващи поколения чрез генетични „превключватели“. Това сочат изводите на ново проучване на учени от Медицинския университет в Атланта.

Досега бе прието, че спомените и усвоеният опит се предават чрез учене, натрупване на знания и лични преживявания с течение на времето. Ново проучване обаче доказва, че биологичното унаследяване на някаква информация чрез химични промени в ДНК-то е възможно. 

В изследването са използвани гризачи, които са демонстрирали положителни резултати в тестовете. Те са успели да предадат информация на потомството си за стресови или травматични преживявания - например под формата на страх от определен аромат. Разкритието е от огромно значение за разбирането на редица фобии и страхове, които се коренят в наследения от прадедите ни опит.

Насочихме вниманието си към подцененото влияние в поведението на зрелите хора, а именно към предишното поколение. Преживяванията на родителите оставят отпечатък върху поколението, който оказва влияние върху структурата и функционирането на нервната система на децата. Това може да допринесе за потенциалната трансмисия и етиологията между поколенията като риск от фобии, стрес и тревожност“, обяснява д-р Браян Диас от департамента по психиатрия към  университета в Атланта.

Специалистите поясняват, че страховете може да се окажат унаследени и да играят ролята на защитен механизъм, който е заложен в семейните гени. Затова страхът от насекоми или височини може да се разглежда като травматично преживяване на близък предшественик, което се проявява в определена степен в наследника. 

Според учените определени изживявания успяват да се кодират в гените и да се предадат на бъдещите поколения. Предстоят още проучвания, за да се установи как информацията в мозъка се складира в ДНК-то и дали тази закономерност се наблюдава и при хората.

Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: natureneuroscience.com
Снимка: spirittours.eu
    


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлИсторияЛюбопитноЛеченияСоциални грижиПсихологияСнимкиАнкетиИзследванияНаправления в медицинатаСпортСпециалистиАлт. медицинаНормативни актовеБотаника