Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
Храненето с повече растителни и с по-малко животински храни може да доведе до подобряване здравето на сърцето и понижен риск от сърдечносъдови заболявания, според ново изследване на учени от Училището за обществено здраве на Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор, Мериленд.
Изследователите преглеждат база данни с информация за приема на хранителни продукти при повече от 10 000 души на средна възраст в САЩ. Наблюденията продължават от 1987 до 2016 година, като никой от взелите участие няма сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. Учените категоризират хранителните модели на участниците според съотношението между растителните и животинските храни в тях.
Хората, консумирали най-много растителни храни, отбелязват 16% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 25% понижена смъртност, независимо от нейната причина.
„Нашите открития подчертават важността на диетата върху здравето на сърцето. Възможно е да има известни промени по отношение на отделните храни, но за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания, хората трябва да ядат повече зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, плодове, бобови растения и по-малко храни от животински произход. Тези констатации са доста съвместими с предишни открития относно други хранителни модели, включително Диетичните подходи за намаляване на хипертонията или DASH диета, които включват едни и същи хранителни продукти“, споделя д-р Кейси Ребхолц.
Това е едно от първите проучвания, които правят съпоставка между диети с растителни продукти и такива с храни от животински произход, отбелязва тя.
Изследването е публикувано в Journal of the American Heart Association.
medicalxpress.com, eatplant-based.com
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Калциевите добавки са свързани с повишен риск от ранна смърт сред хората с аортна стеноза
- Според австралийски учени палео диетата увеличава риска от сърдечни заболявания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Генетични изследвания при сърдечно-съдови заболявания
- Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
- Съвременна употреба на босилека: роля на растението в борбата с диабета и сърдечно-съдови заболявания
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
Коментари към Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве