Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
Храненето с повече растителни и с по-малко животински храни може да доведе до подобряване здравето на сърцето и понижен риск от сърдечносъдови заболявания, според ново изследване на учени от Училището за обществено здраве на Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор, Мериленд.
Изследователите преглеждат база данни с информация за приема на хранителни продукти при повече от 10 000 души на средна възраст в САЩ. Наблюденията продължават от 1987 до 2016 година, като никой от взелите участие няма сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. Учените категоризират хранителните модели на участниците според съотношението между растителните и животинските храни в тях.
Хората, консумирали най-много растителни храни, отбелязват 16% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 25% понижена смъртност, независимо от нейната причина.
„Нашите открития подчертават важността на диетата върху здравето на сърцето. Възможно е да има известни промени по отношение на отделните храни, но за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания, хората трябва да ядат повече зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, плодове, бобови растения и по-малко храни от животински произход. Тези констатации са доста съвместими с предишни открития относно други хранителни модели, включително Диетичните подходи за намаляване на хипертонията или DASH диета, които включват едни и същи хранителни продукти“, споделя д-р Кейси Ребхолц.
Това е едно от първите проучвания, които правят съпоставка между диети с растителни продукти и такива с храни от животински произход, отбелязва тя.
Изследването е публикувано в Journal of the American Heart Association.
medicalxpress.com, eatplant-based.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- С Google Street View може да се изчисли рискът от коронарна болест на сърцето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Как да предпазим сърдечното здраве на жените на работното място
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- От тиквено семе и ориз може да си приготвите универсален лек за сърце
- Доц. д-р Димитринка Михайлова Михайлова, д.м.
Коментари към Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве