Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Според учени 20 минути сън на работното място засилва имунитета

Според учени 20 минути сън на работното място засилва имунитета

Според учени 20 минути сън на работното място засилва имунитета - изображение

Заради стреса на работа и бързото настъпване на умствена и физическа умора британски учени предлагат да бъде въведен “тих час“ във фирмите. Напрежението и поставените задачи първоначално покачват адреналина и служителите стават активни. Но този ефект бързо се изчерпва и следобед хората понижават своята продуктивност. Именно тогава са необходими почивка и сън, за да се възстановят силите.

Статистически данни сочат, че 25% от хората не спят повече от 5 часа през нощта. Също така все повече имат проблеми със съня. Затова според специалистите е нужен този “тих час“ за следобедна дрямка във фирмите. Учените смятат, че 20-минутен сън в периода от 14 до 16 ч. ще подобри работата на служителите и тяхното здраве. Ползите от подобна практика ще бъдат изпълнение на задълженията в срок, повишаване на креативността, намаляване на риска от сърдечносъдови проблеми, диабет и депресия, които могат да бъдат предизвикани от недостатъчен сън. Дори един час по-малко през нощта води до сериозни нарушения на здравето. А следобедната дрямка ще повиши имунитета и отсъствията по болест ще са доста по-редки.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bewakoof.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСпортПсихологияСнимкиНовиниЛеченияСоциални грижиАлтернативна медицинаНормативни актовеИсторияХранене при...ДиетиМедицински изследванияБотаника