Стомашно-чревни инфекции – как да се предпазим
Салмонелоза, дизентерия и вирусни чревни инфекции измъчват страната. Според специалистите няма ясна причина за ръста на заболелите, но сочената за основна причина за взрива от чревни инфекции е лошата лична хигиена.
Какво представляват стомашно-чревните инфекции и как да се предпазим?
Чревните заразни болести - дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена. Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда - вода, почва, хранителни продукти.
Чревните заразни инфекции могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.
Чревните заразни заболявания (инфекциозните диарии) най-често се причиняват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията, както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда - замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти - чрез които попада в човека (фекално-орален механизъм на предаване). Най-честите бактериални инфекции са:
Бактериална дизентерия (Шигелоза)
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът. Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът - болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне до 39 градуса С.
Салмонелози
Салмонелозата е широко разпространено чревно заразно заболяване, което засяга както хора, така и животни. Причинителите (салмонели) са над 1000 вида. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от инфектираността на животни и хранителни продукти от животински произход (яйца, месо, риба, мляко и др), а също така и замърсяването на водните източници, плодовете, зеленчуците и др.
Ешерихиози (колиентерити)
Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст.
Ротавирусни гастроентерити
Най-честите остри чревни инфекции в ранна детска възраст се причиняват от ротавируси. Източник на заразата е болен и здрав вирусоносител. Механизмът на заразяването е фекално-орален, а заразяването става чрез контаминирани хранителни продукти, ръце, вода и предмети от обкръжението на болните. Инкубационният период е до 4 дни. Заболяването протича с висока температура, неспокойствие, болки в корема, гадане, повръщане и диариен синдром.
Стомашно-чревните инфекции най-често се дължат на:
- консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;
- контакт със здрави заразоносители;
- пиене на вода от съмнителни водоизточници;
- консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонелозите);
- консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на годност;
- консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.
За да се предпазим, е необходимо:
- Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни;
- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;
- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;
- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;
- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца);
- Да не се допуска размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;
- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;
- Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;
- Да не се употребяват консерви с "бомбаж" и храни с изтекъл срок на годност.
Ако се разболеем, да не забравяме, че самолечението може да ни навреди, поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ.
Съветите са на Регионалните здравни инспекции в Стара Загора и Велико Търново.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕПАСЕЙВ капсули * 60 ЕКОФАРМ
ЧАЙ ФИЛТЪР ЛАЙКА * 16 бр. БИЛЕК
КОЛОНИК ПЛЮС ПЕРИЛА капсули * 60
АКБАР ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖАСМИН * 25
АНАСОН СЕМЕ ПЛОД
ТАЗЕКТАН капсули 500 мг * 15 МОНТАВИТ
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Лечение на синузит
- Домашни средства срещу глисти
- Диета №1 – при язви на стомаха и дванадесетопръстника
- Алтернативно лечение на гастрит
- Лечение при ларингит
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Домашни средства срещу цистит при деца
- Лечение при пиелонефрит
- Хлорамфеникол
Коментари към Стомашно-чревни инфекции – как да се предпазим