Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Храната от консерва съдържа наночастици, увреждащи чревния тракт

Храната от консерва съдържа наночастици, увреждащи чревния тракт

Храната от консерва съдържа наночастици, увреждащи чревния тракт - изображение

Честото консумиране на храна от консерви може да доведе до сериозни увреждания на червата. До този извод са достигнали учени от университета в Бинхамптън след проучване, в което те открили, че съдържанието на някои от тях е замърсено с наночастици от цинков оксид (ZnO).

Досега не е провеждано изследване за въздействието на тези частици върху човешкото здраве. Цинковият оксид е един от материалите, използвани за вътрешно покритие при някои консерви. Той удължава срока на годност на съдържанието в кутиите като убива микроорганизмите, които влизат в контакт с тях. Освен това оксидът спира образуването на сяра от вложените в годните за консумация храни оцветители.

Специалистите установили, че при високи дози наночастиците на цинковия оксид могат да повлияят на работата на храносмилателния тракт. Според биоинженера Гретчен Малер ZnO би могъл да намали поеманите от червата количества хранителни вещества или да промени клетъчната им ДНК и правилната им функция.

Изследователите използвали спектрометри, за да измерят нивото на замърсяване на консервни кутии с наночастици. Те проучили консервирани аспержи, царевица, риба тон и пиле. Резултатите показали, че съхранената по този начин храна съдържа 100 пъти количеството цинк, което се смята за безопасно за поглъщане.

Учените от Бинхамптънския университет начело с Малер достигнали до тези изводи, след като създали in vitro култури от чревни клетки и ги подложили на различни нива на цинков оксид въз основа на реалистичното потребление на консерви. Обикновено наночастиците на оксида се насочват към клетките, които изграждат стомашно-чревния тракт. Големи количества от тях могат да накарат микровласинките да се свият или дори да изчезнат от червата.

Микровласинките се намират на повърхността на чревните абсорбиращи клетки и увеличават способността им да поемат колкото се може повече хранителни вещества от консумираната храна. Ако броят или размерът на власинките се понижи, степента на абсорбция в червата ще спадне драстично.

Замърсяването с цинков оксид намалява усвояването на желязо от организма със 75%, а на глюкоза с 30%. Също така високи дози от наночастици могат да предизвикат възпаление на червата. Когато чревният тракт започне да се издува, неговата пропускливост се увеличава. Потенциално токсичните съединения и микроорганизмите, които нормално не могат да влязат в кръвообращението, ще могат да го направят през пропускливите черва.

Екипът от учени не е определил дългосрочните последствия от наночастици цинков оксид върху човешкото здраве. Но резултатите от изследването им показват, че те определено могат да засегнат човешкото тяло и по-специално червата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: financialtribune.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиИсторияНовиниДиетиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияЛайфстайлЛеченияКлинични пътекиОрганизацииИзследванияСнимкиБотаника