Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Съществува връзка между мигрената и състоянието „сухо око“

Съществува връзка между мигрената и състоянието „сухо око“

Съществува връзка между мигрената и състоянието „сухо око“ - изображение

При хората, страдащи от мигрена, съществува по-голяма вероятност да развият и хроничното състояние „сухо око“. Това важи в по-голяма степен за възрастните хора, показва ново проучване.

За целите на изследването в офталмологичните клиники на Северна Каролина били наблюдавани близо 73 000 души в продължение на 10 г. Специалистите от местния университет установили, че съчетаването на употребата на някои лекарства с други фактори може да доведе до 20% по-висок риск от появата на сухо око при пациенти с мигрена.

Наблюденията на изследователите сочат, че връзката се засилва с възрастта, особено при жените. При мъжете на 65 или повече години неприятните болки почти удвояват опасността от сухо око, а при жените на същата възраст рискът е 2,5 пъти повече.

Според новото проучване от 8 до 34 на сто от възрастните могат да бъдат засегнати от сухота в очите. Тя се характеризира с нарушения на слъзния филм по повърхността на окото, които водят до симптоми на дискомфорт и пречки в зрението. Изследването не може да докаже, че едно от състоянията причинява другото, но връзката между двете е налице и е забелязана от години.

Едно от обясненията все пак на учените е, че подобни възпалителни процеси на клетъчно ниво са известни с това, че играят ключова роля както при неприятното състояние на окото, така и при мигрената. „Възпалителните промени в сухото око могат да предизвикат подобни събития в невромускулната тъкан, водещи до развитието и разпространението на мигренозните главоболия“, твърдят авторите. Това означава, че прекомерната сухота по повърхността на окото може да работи върху ключовите нервни пътища и да „подпомогне“ силно болезнените главоболия.

Каквато и да е връзката, лекарите трябва да следят пациенти с едно от тези състояния, защото са с по-голям риск да развият другото.

Изследването е публикувано в JAMA Ophthalmology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаСпортХранене при...ИсторияБотаникаЛечения