Тъмна бира срещу желязодефицитна анемия
Освен че желязото е много полезно за здравето, то помага за окисляване на органичните съединения, които дават аромат на бирата и я стабилизират. Испанските учени анализираха 40 вида бира от 5 континента. Те установиха, че тъмната бира съдържа средно 121 части на милиард желязо, в сравнение с 92 за светлата бира и 63 за безалкохолната. Макар и тези количества да са много малки, разликите са очевидни и вероятно се дължат на производствения процес или използваните суровини, каза Карлос Бланко от екипа.
По-високото съдържание на желязо в тъмната бира идва от хмела и малца в нея. При производството на светлата бира има филтриране, за което се използва специална скала с микроводорасли. Тя улавя железните йони. Безалкохолната бира се подлага на вакуумно изпаряване, за да бъде отстранен алкохолът. При този процес също намаляват железните йони.
Измерването на нивата на желязо и други метали в бирата е важно не само за да бъде установен здравословният й ефект, но и за производствения процес. Нивата на металите в нея определят и органолептичните й характеристики, стабилност и качество.
Коментари към Тъмна бира срещу желязодефицитна анемия