Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени поставиха експериментално човешки мини-мозък в гризачи

Учени поставиха експериментално човешки мини-мозък в гризачи

Учени поставиха експериментално човешки мини-мозък в гризачи - изображение

Експеримент за имплантиране на човешки мини-мозък в тялото на плъхове и мишки осъществиха изследователи от института Алън в Сиатъл. Кристоф Кох и колегите му разработват техника за създаването на подобни органи от стволови клетки. Мини-мозъкът е миниатюрна версия на пълноценния човешки орган и изпълнява функциите му частично. 

Изследователите инжектират в мозъка на мишки и плъхове т. нар. органоиди (изкуствено създадени органи), които се свързват с кръвоносните съдове. Оказва се, че те се приемат добре и в единия от случаите мини-мозъкът, който предава нервни сигнали, работи в продължение на два месеца.

Подобни органи не могат да бъдат определени като напълно функционални, защото структурата им е много по-проста в сравнение с истинските. Учените обаче са на мнение, че имплантирането им в мозъка на гризач ще улесни развитието на органоида и ще повиши неговата функционалност.

И дума не може да става подобна техника да се прилага при хора, най-малкото защото този вид клинични експерименти са съпроводени от сериозни етични проблеми. Все още никой не е в състояние да предвиди как интегриралия се към големия миниатюрен орган ще се отрази на умствените способности,  съзнанието и други функции.

Забелязвайки, че в някои случаи мини-органоидите са се интегрирали добре в мозъка на гризачите и са създали връзки с полукълбата, учените започват да се чудят дали подобна процедура по-късно може да предаде на животните съзнание или други качества, характерни за хората.

Отглеждането на миниоргани се извършва в лабораторни условия в т. нар. петриеви стъкла и имплантирането им в жив организъм става твърде рядко. Най-често органоидите биват използвани за изследване на ефекта от новите лекарства или за моделиране на различни заболявания.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияПатологияЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиФизиологияСпортНормативни актовеИсторияАнатомияСпециалистиКлинични пътекиБотаникаПсихологияАлт. медицинаОрганизацииИзследвания