Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

от 23 сеп 2021г.
Редактор: Вероника Събова
Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания (ССЗ) в сравнение с тези с нисък прием, според проучване, проследяващо най-големите консуматори на млечни продукти в света. Изследването е публикувано в списанието „PLOS Medicine“.

Висок прием на млечни мазнини = нисък риск от сърдечни заболявания

Международен екип от учени изчислява приема на млечни мазнини на 4150 души на 60-годишна възраст от Швеция – една от страните с най-високи нива на производство и консумация на млечни продукти в света. За целта изследователите измерват нивата на определена киселина, която се среща най-често в храните, произведени от мляко или от негови съставки.

Участниците в проучването са проследени за период от 16 години, което позволява на учените да изчислят честотата на инфаркт, инсулт и други сериозни кръвоносни състояния.

След статистически корекции за други известни рискови фактори, включително възраст, доход, начин на живот, хранителни навици и други болести, изследователите установяват, че хората с високи нива на мастни киселини – показател за висок прием на млечни мазнини – са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания*. Учените констатират също, че консумацията на храните от мляко понижава риска от смърт.

Тези открития са потвърдени и при други етнически групи, след като екипът комбинира резултатите от настоящото проучване с тези на 17 други изследвания, включващи общо около 43 000 души от САЩ, Дания и Великобритания.

„Въпреки че констатациите могат да бъдат частично повлияни от фактори, различни от млечните мазнини, нашето проучване не открива никаква вреда от консумацията на храни, произведени от мляко.“, казва Мати Марклунд, старши изследовател в Института за глобално здраве „Джордж“ в Сидни, Австралия. „Открихме, че хората с най-високите нива всъщност са с най-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Тези взаимоотношения са изключително интересни, но се нуждаем от допълнителни проучвания, за да разберем по-добре ефектите върху здравето от млечните мазнини и продукти.“, допълва той.

Според водещия автор на проучването Кати Триу, изследовател от Института „Джордж“, от известно време консумацията на някои млечни храни, особено ферментирали продукти, се свързва с ползи за сърцето.

Млечните продукти са богати на хранителни вещества

Нарастващите доказателства сочат, че въздействието на млечните продукти върху здравето може да зависи повече от вида (сирене, кисело мляко, масло), отколкото от съдържанието на мазнини, което поражда съмнения дали избягването им е от полза за здравето на сърцето.

„Нашето проучване показва, че намаляването на млечните мазнини или избягването на продуктите от мляко може да не е най-добрият избор за сърдечносъдовата система.“, коментира Трие.

Според изследователите е важно да се знае, че независимо от факта, че млечните продукти са богати на наситени мазнини, те съдържат също и много други хранителни вещества, които могат да бъдат част от здравословната диета. Въпреки това други мазнини като тези, които се съдържат в морските дарове, ядките и тропическите растителни масла могат да имат по-големи ползи за здравето от млечните мазнини.

Брайън Пауър, преподавател в Катедрата по здравеопазване и хранителни науки в Ирландския технологичен институт „Слайго“, коментира, че изследването насърчава научната общност да преосмисли това, което се знае за храната и болестите. „Не е необходимо да се избягват млечните продукти.“, заявява Пауър.

Данните предполагат корелация, а не причинно-следствена връзка

Алис Лихтенщайн, старши учен в Университета „Тъфтс“ в Бостън, САЩ, казва пред CNN, че е силно загрижена относно възможността резултатите да бъдат интерпретирани по друг начин, а именно, че всички пълномаслени млечни продукти са способни да понижат риска от сърдечносъдови заболявания. По думите й основната част от данните не подкрепят консумацията на пълномаслени млечни продукти за намаляване на вероятността от развитие на ССЗ.

Въпреки това данните от настоящото проучване показват, че хората с висок прием на продукти от мляко имат също значително по-нисък ИТМ (индекс телесна маса), по-високо ниво на образование и понижен риск от диабет тип 2. Също така те консумират повече зеленчуци, плодове и риба и по-малко преработено месо, което е също е предпоставка за по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

Докладваните данни са за асоциации, но те не могат да установят причинно-следствена връзка.

*Trieu Kathy et al. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLOS Medicine. 21 Sep 2021.

Източник:

People who eat more dairy fat have lower risk of heart disease, study suggests: https://edition.cnn.com/2021/09/22/health/dairy-cardiovascular-disease

Още по темата:
  • Вредна ли е лактозата? Вредна ли е лактозата?
  • Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж
  • Млякото намалява полезните свойства на чая Млякото намалява полезните свойства на чая
  • Комбинацията от мляко с кафе не е особено полезна Комбинацията от мляко с кафе не е особено полезна
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АГИВА ИНТИМНИ МОКРИ КЪРПИ С МЛЕЧНА КИСЕЛИНА И ЕКСТРАКТ ОТ ЛАЙКА * 20
1.90лв.

АГИВА ИНТИМНИ МОКРИ КЪРПИ С МЛЕЧНА КИСЕЛИНА И ЕКСТРАКТ ОТ ЛАЙКА * 20

СИНХРОЛАЙН ТИОСПОТ УЛТРА КРЕМ SPF 50 30 мл.
43.00лв.

СИНХРОЛАЙН ТИОСПОТ УЛТРА КРЕМ SPF 50 30 мл.

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл
38.40лв.

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл

ЛИБИФЕМ ПРОТЕКТ ЕЖЕДНЕВЕН ИЗМИВАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 200 мл
20.80лв.

ЛИБИФЕМ ПРОТЕКТ ЕЖЕДНЕВЕН ИЗМИВАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 200 мл

КРЕМ ЗА КРАКА С 10% УРЕЯ И 10% АНА 75 мл WORKAHOLIC’S
6.10лв.

КРЕМ ЗА КРАКА С 10% УРЕЯ И 10% АНА 75 мл WORKAHOLIC’S

Нов
ГИНОФИТ ИЗМИВАЩ ЛОСИОН БЕЗ ПАРФЮМ 200 мл
28.90лв.

ГИНОФИТ ИЗМИВАЩ ЛОСИОН БЕЗ ПАРФЮМ 200 мл

Коментари към Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 04:49
    Коментирайте "Хората, консумиращи повече млечни мазнини, са с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • Ацидофилно мляко - ползи и вреди
  • Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
  • E270 Млечна киселина
  • Ползи и вреди на прясното краве мляко
  • Как да си помогнем при непоносимост към лактоза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 508 дни, 13 часа и 20 мин.

Сулфосалицилова киселина чиста 99 % прах - лабораторен реагент.

преди 966 дни, 16 часа и 5 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 16 часа и 54 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 7 часа и 54 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 8 часа и 5 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 8 часа и 12 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
10 причини да консумирате прясното мляко с чесън 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

от 09 фев 2024г. Прочети повече
Опасни взаимодействия между храни и лекарства Опасни взаимодействия между храни и лекарства

Опасни взаимодействия между храни и лекарства

от 25 окт 2023г. Прочети повече
Защо са полезни млякото и млечните продукти? Защо са полезни млякото и млечните продукти?

Защо са полезни млякото и млечните продукти?

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост

от 13 май 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival