Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Хората с болни бъбреци да внимават с висококиселинните храни

Хората с болни бъбреци да внимават с висококиселинните храни

Хората с болни бъбреци да внимават с висококиселинните храни - изображение

Пациентите с хронично бъбречно заболяване, които редовно консумират месо и богати на киселини храни, могат да повишат риска от бъбречна недостатъчност, сочи ново изследване.

Според Националния институт по здравеопазване на САЩ бъбречната дисфункция може да попречи на органа да елиминира киселината от организма, което води до състояние, известно като метаболитна ацидоза.

Експертите отдавна подозират, че висококиселинна диета може да влоши това състояние.

Екипът провежда хранителен анализ на близо 1500 пациенти с бъбречно заболяване в продължение на около 14-годишен период.

Изследователите установяват, че хората, хранещи се с висококиселинни храни като месо, бисквити и сладкиши, утрояват риска от бъбречна недостатъчност в сравнение с тези, които консумират храни с ниска киселинност.

На хората с такива проблеми се препоръчва консумация на зеленчуци, като например аспержи, маруля, карфиол, грах, червено зеле и моркови.

Алкални храни са още домати, бадеми, тиквено семе, слънчоглед, сусам и леща. От мазнините се препоръчва прием на зехтин, ленено и кокосово масло, както и масло от авокадо.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияХранене при...СпортИсторияСнимкиЛайфстайлБотаникаДиетиВидеоНовиниПатологияНаучни публикацииАлт. медицинаОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеРецептиСоциални грижиАнкетиПсихологияИнтервютаСтатистически проучванияЗаведенияПроизводителиТестовеНаправления в медицинатаОбразование