Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Храна, богата на витамин D, защитава от ранна менопауза

Храна, богата на витамин D, защитава от ранна менопауза

Храна, богата на витамин D, защитава от ранна менопауза - изображение

Наситената храна с витамин D понижава риска от настъпването на ранна менструация със 17%. Според гинеколозите дори витаминът забавя и процесите на стареене на яйчниците. От друга страна храните, богати на калций, намаляват с 13% вероятността от преждевременна менопауза.

Трябва да се отбележи, че според статистиката всяка десета жена навлиза в менопаузата преди достигане на 45-годишна възраст. Това увеличава риска от остеопороза и заболявания на сърцето.

Американски учени от Харвардския университет са провели изследване сред 116 430 жени в продължение на две години. Специалистите много внимателно са следели менюто на участниците в проучването, задавани са им въпроси за съдържанието на храната, която консумират в периода на наблюдения. За този срок 2 042 от доброволките са влезли в периода на менопаузата.

Резултатите от анализите са показали, че жените, които са консумирали храна, богата на витамин D, рискът при тях от развитието на ранна менопауза се е намалил със 17%. Сред дамите, консумирали храна, богата на калций се установило понижение на риска с 13%. Ползата от калция се обяснява с това, че кравето мляко съдържа полови хормони, забавящи появата на менопаузата.

Изводите по изследването са представени с лека корекция при отчитането на фактори като тегло и история на кърмене. Специалистите поясняват, че жените, които имат затруднения със зачеването на около 33 години, встъпват в менопаузата на около 43 години. Точно поради тази причина науката търси активно методи за понижаване на риска от ранна менопауза, а именно фактори като корекция в храненето могат да окажат изключително позитивно въздействие.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Cronica Roja

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияХранене при...ПсихологияСнимкиСъставкиФизиологияСпортМедицински изследванияЛайфстайлБотаникаТестовеАлтернативна медицинаЗдравни проблеми