Храните и мозъчната дейност

Гроздовата захар и шоколадът помагат при писмени изпити, сутрешното кафе ободрява, орехите и ядките са добри за мозъка - това са част от по-известните съвети. Но те далеч не са единствените. Изследователи отдавна проучват кои хранителни продукти въздействат на нервната система и мисленето.
По-умни чрез правилно хранене
Желанието да си набавим хапче, което да ни направи всеможещи и всезнаещи, засега остава неизпълнимо. И все пак има множество възможности да се подобри дееспособността на мозъка - в краткосрочен или дългосрочен план.
Мозъкът постоянно се променя. Едни нервни клетки отмират, други се видоизменят. Процесите на обмяната на веществата, които играят съществена роля в този процес на промени, все още не са достатъчно комплексно изследвани. Принципно казано обаче много от тези процеси могат да бъдат повлияни чрез храненето.
Факт е, че мозъкът се нуждае от огромно количество енергия, която си набавя под формата на въглехидрати. Затова закуската е от особено значение, защото тя следва продължителната фаза на неприемане на храна през нощта. Пълнозърнестият хляб и мюслито съдържат бавно разграждащи се въглехидрати. Те осигуряват за продължителен период постоянно висока енергия, за разлика от бързо разграждащите се въглехидрати, които се съдържат в тестените храни и шоколада. Следователно, ако се нуждаем от бърз приток на енергия, трябва да търсим помощ от шоколада и хлебните изделия.
Без витамини сме загубени
Мозъкът обаче се нуждае и от микроелементи, минерали, витамини, аминокиселини и мазнини. Тяхното наличие дава възможност на мисловния ни център да функционира правилно. По време на процесите на обмяна на веществата в мозъка възникват и отпадни продукти - така наречените свободни радикали. Витамините и микроелементите помагат за обезвреждането на тези отпадни продукти. Те играят ролята на ловци на свободни радикали, действайки като "антиоксиданти".
За функционирането на мозъка особена роля играят витамините от групите А и B. Витамин А е считан за витамин на растежа, а витамин B1 играе роля за развитието на нервната система. Недостигът на витамин B1 предизвиква умора и безинициативност. В резултат на това страдат паметта ни и способността ни за концентрация.
Недостиг на витамин B12 пък може да предизвика заболявания на нервната система. Най-много витамини се съдържат в плодовете и зеленчуците, а други добри "ловци на свободни радикали" можем да си набавим от ядките. С тяхна помощ мозъкът може да гради нови структури и да запазва наличните.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД
СУОНСЪН АЦЕТИЛ L - КАРНИТИН капсули 500 мг * 100
ТОРН БРЕЙН ФАКТОРС ФОРМУЛА ЗА МОЗЪКА капсули * 30
НовБРЕЙН БУСТЕР сироп 250 мл
ХАЯ ЛАБС ГУАРАНА таблетки 900 мг * 60
ПРОМОСОЛГАР КОЕНЗИМ Q10 капсули 120 мг * 30
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Електроенцефалограма (ЕЕГ)
- Регулация на слюноотделянето
- Асоциативни корови зони
- Как да отворим консерва без отварачка или нож?
- КП № 50 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧЕН МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ БЕЗ ТРОМБОЛИЗА
- Функционална асиметрия на мозъчните хемисфери
- Хранене при сътресение на мозъка
- Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Пета част
Коментари към Храните и мозъчната дейност