Червени банани подобряват сърдечносъдовата система, здравето на очите и кожата
Бананите са едни от най-вкусните и консумирани храни сред хората по цял свят. Но освен така известните жълти банани съществуват още няколко вида, сред които е и червеният банан.
Той притежава уникален вкус – нещо средно между банан и малина. Според проучвания червеният банан предлага повече ползи за здравето на организма, в сравнение с традиционния жълт.
По-сладкият им вкус се дължи на по-голямото количество захар и калории. Имат и различен състав на витамин С и калий, както и бета-каротин от познатия ни плод. Много по-богати са на витамин С, който е от изключително значение за здравето на имунната система. Той стимулира образуването на лимфоцити (бели кръвни клетки), които атакуват различни патогени, разрушават туморни клетки и формират антитела. 100 грама от червените банани осигуряват 15% от дневния прием на витамина.
Много богати са също и на калий. Един средно голям банан съдържа 400 мг. калий, което се равнява на 11% от препоръчителния дневен прием. Американската асоциация за сърдечносъдово здраве препоръчва консумирането на плода, достатъчно богат на калий, за да се намали нивото на кръвното налягане. Храни като червените банани противодействат на натрия и намаляват кръвното налягане. То е от съществено значение за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Елементът калий също играе съществена роля за правилното функциониране на сърцето. Той изпраща кислород до мозъка, регулира баланса на вода в тялото. Това намалява значително риска от сърдечен удар.
Червените банани са добър източник на бета-каротин. Този червено-оранжев пигмент е от важно значение за здравето на кожата, очите, на имунната система. Той не е основна съставка, а подпомага образуването на витсмин А в организма.
Плодовете съдържат достойно количество фибри, витамин В6, витамин D, които подпомагат метаболизма и изграждането на червени кръвни клетки.
Червените банани идват от Коста Рика и са любими в Централна Америка, Мексико и в някои райони в Австралия. Те могат да се консумират, когато кожата им започне да потъмнява и да придобива кестено-червен цвят с няколко кафяви петна. Важно е плодът да не се яде прекалено мек, защото той вече ферментира и се развиват опасни бактерии.
По статията работи: Велина Неделчевяа
Снимка: 21food.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ НАТУРАЛЕН ШЕЙК ЯБЪЛКА прах 300 г
ГЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИИ БИОМИКС ПРОБИОТИК ЗА ДЕЦА БАНАН саше * 14
ХИП БИО ПЮРЕ КАЙСИИ С БАНАН 125 г
ПРОЛАКТ КИДС БАНАН 300 г
ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПУНШ ЧЕРЕШОВА ЛИМОНАДА прах 300 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Как да съхраняваме бананите у дома, за да не почерняват бързо
- Бананите помагат при хемороиди
- Магданозено смути с банани и ябълки
- Бананово брауни с мед без брашно
- Бананите – причиняват или облекчават запека
- Шоколадово-бананов кекс с орехи
- Сушени банани (бананов чипс)
- Царевична каша с банани и мед
- Детоксикиращ коктейл с моркови и банани
- Смути от коприва с банан и портокал
Коментари към Червени банани подобряват сърдечносъдовата система, здравето на очите и кожата