Червеното месо често е причината за рака на дебелото черво при жените

Избягването на червеното месо понижава опасността от развитие на рак на дебелото черво при жените. Това показват резултатите от проучване, проведено от Университета Лийдс в Англия.
Изследването се съсредоточава върху 32,147 жени от Англия, Уелс и Шотландия, като проследява начина им на хранене и здравословно им състояние в период от 17 години. В началото на проучването средната възраст на участничките е 52 години. В края на периода са диагностицирани 462 случая на рак на дебелото черво.
Изследването се съсредоточава конкретно върху това как различните модели на хранене могат да повлияят колоректалния карцином. 65% от жените са консумирали основно червено месо, 3% пилешко, 13% риба, а 19% от дамите са предпочели вегетарианската диета. Оказва се, че именно жените от последната група имат най-малък риск да развият какъвто и да е вид рак на дебелото черво, докато любителките на по-тежки меса попадат в най-рисковата група. Изследването сочи още, че индексът на телесната маса при дамите, които консумират пилешко и риба, е по-нисък.
Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан рак при жените - воден само от този на гърдата и белите дробове. Само през 2014-а 66,596 жени са диагностицирани със заболяването, като при 24, 517 от тях то е с летален край.
В България липсата на навременна профилактика е най-честата причина за смъртността при развитие на колоректален карцином. Всяка година в страната диагнозата се поставя на над 3 100 души, като болестта е третата по-честота и втората по смъртност сред видовете рак. Нездравословният начин на живот е посочван като най-честа причина за заболяването. Характерно за този тип тумори е, че в началото те протичат без ясна симптоматика и често когато тя се прояви, ракът е вече в напреднал стапий.
Предишни проучвания също потвърждават връзката между консумирането на по-големи количества червено и обработено месо с риска от рак на дебелото черво. Световната здравна организация неведнъж е изказвала мнение, че преработените меса са сред най-вредните храни. Според някои проучвания дори цигарите, азбеста и други канцерогени се нареждат след хранителни продукти като бекон, наденица и кренвирши. Изследователите са се опитали да отговорят на въпроса защо това е така. Според учените, причината е в натрупването на по-високи нива на N-нитрозо съединенията, които се смятат за канцерогенни. Екипът зад изследването заяви, че се надява проучването им да помогне на жените да изградят по-здравословен хранителен режим.
По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: newsweek.com, upi.com
Снимка: popsci.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РАКЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН - Отец Романо Заго от Ордена на францисканците минорити
ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИ НАПРЕДНАЛИ ФОРМИ НА РАК - Д-р Хулда Регер Кларк
ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ ПРОТИВ РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Д-р Георги Георгиев
ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАК - Д-Р ХУЛДА КЛАРК ДР. БИОМАСТЕР
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
ПЪЛНА РЕМИСИЯ. КАК ДА ПОБЕДИМ РАКА НАПУК НА ВСИЧКО - Д-Р КЕЛИ ТЪРНЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Д-р Таня Стоянова: Надявам се за нашите деца ракът да бъде лечим също като грипа
- Натали Осбърн за химиотерапията: Не мислиш колко зле се чувстваш, мислиш какво си готов да понесеш, за да останеш жив
- Косопад вследствие на химиотерапия: Какво да очаквате и можете ли да го предотвратите
- Ото Варбург и приносът му в изследването на рака
- Физиологично значение на витамин В15
- Какво знаем и какво не знаем за смъртта, причинена от раково заболяване
- История на Ото Варбург
- Помага ли маслото от хашиш в борбата с рака? Прочетете историята на Рик Симпсън
- Ранното установяване на сърдечни проблеми чрез мониторинг на GLS стойността предпазва пациенти на химиотерапия
- Хепатопротективно и антирадиационно действие на прополиса
Коментари към Червеното месо често е причината за рака на дебелото черво при жените