Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Червеното месо често е причината за рака на дебелото черво при жените

Червеното месо често е причината за рака на дебелото черво при жените

Червеното месо често е причината за рака на дебелото черво при жените - изображение

Избягването на червеното месо понижава опасността от развитие на рак на дебелото черво при жените. Това показват резултатите от проучване, проведено от Университета Лийдс в Англия.

Изследването се съсредоточава върху 32,147 жени от Англия, Уелс и Шотландия, като проследява начина им на хранене и здравословно им състояние в период от 17 години. В началото на проучването средната възраст на участничките е 52 години. В края на периода са диагностицирани 462 случая на рак на дебелото черво.

Изследването се съсредоточава конкретно върху това как различните модели на хранене могат да повлияят колоректалния карцином. 65% от жените са консумирали основно червено месо, 3% пилешко, 13% риба, а 19% от дамите са предпочели вегетарианската диета. Оказва се, че именно жените от последната група имат най-малък риск да развият какъвто и да е вид рак на дебелото черво, докато любителките на по-тежки меса попадат в най-рисковата група. Изследването сочи още, че индексът на телесната маса при дамите, които консумират пилешко и риба, е по-нисък.

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан рак при жените - воден само от този на гърдата и белите дробове. Само през 2014-а 66,596 жени са диагностицирани със заболяването, като при 24, 517 от тях то е с летален край.

В България липсата на навременна профилактика е най-честата причина за смъртността при развитие на колоректален карцином. Всяка година в страната диагнозата се поставя на над 3 100 души, като болестта е третата по-честота и втората по смъртност сред видовете рак. Нездравословният начин на живот е посочван като най-честа причина за заболяването. Характерно за този тип тумори е, че в началото те протичат без ясна симптоматика и често когато тя се прояви, ракът е вече в напреднал стапий.

Предишни проучвания също потвърждават връзката между консумирането на по-големи количества червено и обработено месо с риска от рак на дебелото черво. Световната здравна организация неведнъж е изказвала мнение, че преработените меса са сред най-вредните храни. Според някои проучвания дори цигарите, азбеста и други канцерогени се нареждат след хранителни продукти като бекон, наденица и кренвирши. Изследователите са се опитали да отговорят на въпроса защо това е така. Според учените, причината е в натрупването на по-високи нива на N-нитрозо съединенията, които се смятат за канцерогенни. Екипът зад изследването заяви, че се надява проучването им да помогне на жените да изградят по-здравословен хранителен режим.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: newsweek.com, upi.com
Снимка: popsci.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноПатологияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияБотаникаАнкетиЛеченияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки