Червеното цвекло е сред суперхраните за силна имунна система
Червеното цвекло се нарежда сред суперхраните, които засилват имунната система, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и полифеноли, сочат редица изследвания.
Червеното цвекло е известно с огромния си потенциал от терапевтични възможности. Използва се за подобряване на кръвоносната ситема, за понижаване не високо кръвно налягане, при стомашни неразположения, срещу запек, пречиства бъбреците, детоксикира, подпомага отслабването и качествено се бори срещу развитието на ракови клетки.
Редовната му употреба укрепва общите защитни сили на организма, ускорява обмяната на веществата, подобрява ефективността на клетъчното дишане, повишава процесите на отделяне и изхвърляне на вредните вещества от тялото.
Цвеклото е много добър източник на диетични фибри, калий, магнезий и фолиева киселина. Съдържа също витамин С, мед, цинк и желязо, полифеноли и червени багрила (антицианини), които все повече привличат медицината в използването им като важни природни антиоксиданти.
Данни от изследвания, публикувани в Американското списание за клинично хранене, полифенолите, отнасящи се към антиоксидантите, предотвратяват развитието на сърдечносъдови заболявания.
Положителните резултати от изследвания върху животни показват, че полифенолите потискат развитието на рак, остеопороза, дегенеративни и нервни заболявания.
През 2001 година в клинично проучване е доказано, че антицианините, открити като клас антиоксиданти, възпрепятстват образуването на свободни радикали, поврежданията от тях и оксидативния стрес в организма. Учените считат, че червеното цвекло и сокът от него могат да се използват като терапевтично средство в лечението на редица дегенеративни заболявания.
Червеното цвекло е изключително подходящо и преди оперативна намеса. Клинични изпитания, публикувани в Nutrition демонстрират, че приемът на природни антиоксиданти от червено цвекло намаляват риска от следоперативни усложнения. Изследвания върху плъхове, захранени след операция със сок от червено цвекло, демонстрират по-бързо възстановяване на чернодробни клетки в организма. Повишава се процеса на обмяната на веществата и се подобрява дейността на стомаха. В състава на цвеклото се съдържа бетаин, който отделно спомага за очистването на черния дроб и нормализирането на кръвното налягане.
Консумирането на червено цвекло прясно или като сок засилват имунната система и устойчивостта й към различни заболявания. Трябва обаче да се отбележи, че зеленчукът не е подходящ за продължителен прием от хора с диабет, с остеопороза и язва на стомаха.
По статията работи: Велина Неделчева
Източник: greenarea.me
Снимка: kfs-korrektor.ru
Коментари към Червеното цвекло е сред суперхраните за силна имунна система