Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Шампоаните са опасни за нормалното развитие на мозъка при децата

Шампоаните са опасни за нормалното развитие на мозъка при децата

Шампоаните са опасни за нормалното развитие на мозъка при децата - изображение

Учени от Колумбийския университет са открили в козметичните средства химични вещества, способни да навредят на психиката на децата. Въздействието на тези вещества в ранна детска възраст се изразява впоследствие в психически отклонения, които се проявяват в подрастваща възраст.

Специалистите напомнят, че родителите трябва да избягват козметични продукти за своите деца, съдържащи фталати. Тези вещества имитират действието на хормони, което може да окаже неприятни последици във вид на хормонален дисбаланс в подрастваща и развиваща се възраст.
Особено опасни в този план са именно шампоаните. Работата на учените показва, че при измиването на главата в организма може да проникне по-голямо количество неблагоприятни компоненти.

До 70% от козметичните продукти, които всекидневно използваме се абсорбира в кръвта на човек, а кожата на главата се характеризира с най-висок процент на усвояемост“, отбелязват учените.
Най-голямата опасност всъщност е, че тези вещества могат да се съхраняват и натрупват в организма. Ако този процес започне в ранна детска възраст, това може да доведе до развитието на различни мозъчни нарушения.

Проучването на специалистите показва, че младите момичета, които са регистрирали по-високи нива на съдържание на фталати в кръвта, се отличават с ниски показатели на хормона на щитовидната жлеза, по-известен като FT4. Щитовидната жлеза встъпва в ролята на главен регулатор на развитието на мозъка и отклонения в нейното развитие оказва негативно влияние на функционирането на мозъка в подрастваща възраст, заявяват специалистите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Papamumma

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниОбразованиеСпециалистиЗдравни съветиСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаОрганизацииСпортИсторияЗаведенияТестовеНормативни актовеИнтервютаЛеченияБотаникаПроизводителиРецептиАнкетиКлинични пътекиМедицински изследвания