Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт 150 минути спорт на седмица намаляват риска от развитието на диабет

150 минути спорт на седмица намаляват риска от развитието на диабет

150 минути спорт на седмица намаляват риска от развитието на диабет - изображение

150 минути на седмица намаляват риска от развитието на диабет втори тип, според учени от Университетския Колеж в Лондон и Кембриджския Университет във Великобритания.

Специалистите са анализирали данните на 23 изследвания на повече от 1 милион души от САЩ, Австралия, Азия и Европа.

Анализите показват, че всеки десети американец е диагностициран с диабет, което съответства на повече от 29 милиона души.

86 милиона души са с диагноза преддиабет - състояние, при което нивото на глюкоза в кръвта е по-високо от нормалното, но не достатъчно, за да се диагностицира с "диабет".

Известно е, че рисковите фактори за диабет тип II, с изключение на преддиабета, включват: наднормено тегло, затлъстяване, повишени нива на кръвното налягане, холестерол, триглицериди и заседнал начин на живот. Според много експерти някои от посочените фактори могат да бъдат избегнати чрез редовни физически упражнения.

Ръководството на физическа активност на САЩ и Великобритания препоръчват физическо натоварване с продължителност от 150 минути умерена интензивност или 75 минути висока интензивност на седмица. Спортът може да бъде според интересите на човек. Въпреки това данните показват, че по-малко от 50% от американците на средна възраст следват тези препоръки.

Изследването показва, че изпълнението на всякакъв вид физическа активност може значително да намали риска от развитие на диабет. Най-добри резултати са наблюдавани при хора, които са спортували повече от 150 минути. Колоездене или ходене в продължение на този времеви интервал на седмица намалява риска от диабет тип II с 26%. Умерената или интензивна физическа активност за час всеки ден намалява риска с - 40%.

"Резултатите предоставят повече информация, за това как промените в нивото на физическа активност в различни групи от населението могат да повлияят на нивото на заболяването", коментира  Андреа Смит, автор на изследването към Университета в Кеймбридж.

Снимка: Kompasiana

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛеченияЛайфстайлНовиниИсторияХранене при...СнимкиИнтервютаАнкетиТестовеДиетиХрани и ястияСпортОрганизацииЗаведенияМедицински изследванияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиСпорт и туризъмПсихологияОбразованиеНормативни актовеРецепти