Начало Здравна медиа Любопитно Психология 5 психологически навика, които пречат на щастието ни

5 психологически навика, които пречат на щастието ни

5 психологически навика, които пречат на щастието ни - изображение

Психологическите навици имат изключително въздействие, с което обаче малко хора са наясно. Колкото са полезни, толкова са и вредни. Често тези навици водят до неспособността човек да се чувства спокоен, концентриран, продуктивен и щастлив. Нужно е да се погледнат и от друг ъгъл, което ще позволи изпълняването на задачи в пълния си капацитет.

Запознайте се с пет често срещани навика, които оказват негативно влияние на интелектуалните ни функции и не ни позволяват да се чувстваме щастливи:

Съревнование с околните
Щастливите хора са заети да се грижат за своето щастие и не обръщат внимание на околните. Нещастните хора от друга страна са изключително фокусирани върху щастието на другите и забравят да обърнат внимание на своето собствено. Разбира се винаги има по-добър, по-успешен или по-умен, но това не бива да е център на внимание. Човек трябва да насочи своите усилия към собствените си цели, а не в мисли и терзания за постигнатото от другите.

Неустоимо желание за контрол
Има хора, които се стремят всичко да е под контрол, да е стриктно и подредено. Това доста често се съпровожда с еднообразие, неудовлетвореност и нещастие. Добре е човек да е насочен към нещата, които може да промени, но не трябва да се забравя, че не всичко зависи от него. Съсредоточението трябва да е върху положителната страна на нещата и да се извлича максимална полза от ситуация, дума, мисъл или поведение. Това значително ще успокои и улесни живота.

Непрестанно мрачни мисли
Непрестанното връщане към неприятни изживявания и събития кара съзнанието да препуска постоянно в негативни мисли. Това води до разтройство, което се отразява на умствените и емоционални състояния на човек. Крие сериозен риск за психичното и физическо състояние на човек. Негативните мисли носят след себе си негативна атмосфера и често грешни избори и решения.

Неблагодарност
Фокусът на човек често попада върху нещата, които са се случили не според неговите виждания, разбирания или нагласа. Отдавайки голямо значение на несгодите, човек пропуска важните и щастливи моменти. Разбира се не винаги всичко върви гладко и без проблеми, но е добре да може да се извлича положителната страна от ситуацията и да се прилага в други сфери, които имат нужда. Добре е всеки да има правилна оценка за живота и нещата около него, защото ще може да запази и надгради това, което има. Обикновено човек оценя нещата, едва тогава, когато ги загуби. За съжаление често се случва и в тези моменти да е неблагодарен на ситуацията, обстоятелствата.

Притеснение
Притеснението е състояние, което често създава неудобства и неприятно емоционално състояние. Това всъщност е доста разсейващо и взима преимущество в ума и над ситуацията. Притеснението избутва всичко останало отстрани и човек не може да попие от положителната страна на дадена ситуация и разговор. Това състояние може да се тренира и успешно да се превъзмогне. По-спокойните и не притеснителни хора черпят повече и по-пълноценно от всяка ситуация.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Action for Happiness Australia

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСпортЛеченияНовиниСнимкиСоциални грижиАнкети