Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Алкохолът през младежките години променя мозъка

Алкохолът през младежките години променя мозъка

Алкохолът през младежките години променя мозъка - изображение

Консумирането на алкохол дълго време през младежките години променя мозъка, като се отразява на функционалната му свързаност и на кортикалната възбудимост, информират специалисти от Университетска болница в Куопио и Университета на Източна Финландия.

Учените са анализирали състоянието на 27 подрастващи. Проучван е ефекта на алкохола върху електрическите импулси в мозъка и възбудимостта на мозъчната кора. Резултатите са били сравнени по пол, възраст и образование с хора, които не консумират алкохол или са консумирали малко алкохол.

Експериментът е направен в две части, като първоначално участниците са били на възраст между 13 и 18 години. Втората част се е провела, когато те са били на възраст между 23 и 28 години.

Повторното проучване е показало, че при подрастващите, които са употребявали повече алкохол, се наблюдава по-засилена активност на мозъчната кора и по-засилена активност, свързана с невротрансмисионната система на мозъка.

Изводите на изследването показват, че при доброволците алкохолът причинява значително изменение в предаването на електрически импулси и химикали между нервите в мозъка. Въпреки тези резултати, нито един от участниците не е отговарял на критериите за алкохолно разтройство.

Според друго проучване на влиянието на алкохола върху младежите, чийто мозък все още се развива е установено, че честото консумиране на спиртни напитки води до изтъняване на кортекса. Изследването е на Университета на Източна Финландия.

Проучването на двата университета е публикувано в Science Daily.

Снимка: Parenthub

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортИнтервютаХрани и ястияЛеченияРецептиИсторияЗдравни съветиАлтернативна медицинаОрганизацииМедицински изследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаникаХранене при...ФизиологияПатологияКлинични пътекиСпециалисти