Начало Здравна медиа Научни презентации Имунотерапия помага на децата с алергична астма, причинена от домашен прах

Имунотерапия помага на децата с алергична астма, причинена от домашен прах

Имунотерапия помага на децата с алергична астма, причинена от домашен прах - изображение

Една от често срещаните причини за отключване на алергичен ринит и астма при децата е непоносимостта към домашен прах, свързана най-вече с алергията към акари. Самите акари са микроскопични паякообразни, които се хранят с мъртви клетки от кожата и населяват матраците, спалното бельо, плюшените играчки и килимите в нашия дом. Самите те са безвредни, но изпражненията и секретите отделяни тях са силен алерген, който може да отключи алергична реакция и астма.

Веднъж възникнала, такъв тип алергия може да е много мъчителна, с целогодишен характер, а с времето, ако не бъде контролирана, да се развие и да доведе до бронхиална астма с алергичен компонент. Поради тази причина е изключително важно при предразположеност или поява на симптоми на алергия да се потърси консултация с лекар и да се проведе адекватно лечение.

Един от възможните терапевтични методи, насочен към алергична бронхиална астма, свързана с чувствителност към акари от домашния прах, е терапия, която се нарича хипосензибилизация или алергенна имунотерапия. Този метод се прилага чрез въвеждане в малки дози на алергена, като така тялото постепенно привиква към него. Прави се по специална схема, в която постепенно се увеличава концентрацията на алергена. Целта е да спрат в последствие алергичните реакции и да се излекува астмата. За разлика от антиалергичните медикаменти, като антихистамините и кортикостероидите, този тип лечение е насочен към самата причина за заболяването, а не към нейните симптоми. Това не е нов метод, но в най-съвременния си вариант е под формата на таблетки, които се поставят под езика до пълното им разтваряне. Тази терапия е изключително удобна и особено подходяща при децата, защото се избягва инжекционното приложение на алергени, използвани до сега. Лечението се провежда дълго време и продължава около 2 години.

Статията е подготвена със съдействието на д-р Маргарита Колева, алерголог от Стара Загора, която до края на 2018 консултира и записва за безплатна терапия деца с астма, причинена от домашен прах. Свържете се с д-р Колева на телефон 0888 788860.

Такова лечение е подходящо за деца на възраст от 2 до 17 години. Условие за провеждане на терапията е предварително да бъдат направени тестове, които да доказват, че домашният прах е причина за астма.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Специалисти