Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на ракови заболявания

Ново проучване се опитва да отговори на въпроса струва ли си да се отделят повече средства за закупуването на биохрани и как те влияят на здравето. Изследването са публикувани в списанието „JAMA Internal Medicine” и установява, че хората, които консумират повече биологични продукти в продължение на четири години и половина, са с по-малък риск от развитие рак на гърдата и лимфом.
Биохрани - превенция срещу ракови заболявания
Това е първото проучване от този вид и изводите от него трябва да бъдат потвърдени и от други изследвания, за да бъде обявена органичната храна за превантивна мярка срещу развитие на онкологични заболявания.
Изследването е проведено от френската NutriNet-Santе и включва близо 70 000 здрави доброволци. В началото диетата на всеки от участниците е оценена въз основа на френските указания за хранителна стойност. По време на изследването консумацията на храни и напитки от страна на участниците се отбелязва в три 24-часови снапшота в продължение на 2 седмици.
Доброволците са помолени също да предоставят конкретна информация за техния прием на 16 категории биохрани 2 месеца след приключване на изследването. Категориите включват зеленчуци, плодове, млечни продукти, риба и месо, соеви продукти и др.
Ако участниците консумират органична храна от всички 16 категории, те получават максимален резултат от 32 точки. Всяка година в рамките на четири години и половина специалистите оценяват здравето на доброволците и при диагностициране на раково заболяване, детайлите се потвърждават, независимо от болницата или личния лекар на доброволеца.
Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на рак на гърдата и лимфом
Резултатите от проучването показват, че общият риск от онкологично заболяване при хората, които получават най-много точки, е 25 на сто по-нисък. По-рядко при тях се развиват рак на гърдата (особено при жени в постменопауза) и лимфоми (особено неходжкинов лимфом). Не се наблюдава взаимна връзка между храненето с органични продукти и рака на простатата или колоректалния рак.
Хората, които избират биологично отгледани храни, имат по-високи доходи, хранят се по-здравословно и имат по-високо образование. Изследователите коригират тези фактори и взимат предвид и други, които биха могли да повлияят на резултата. Това са пол, възраст, семейно положение, прием на алкохол, физическа активност, тютюнопушене, индекс на телесна маса, прием на червено или преработено месо, на фибри, фамилна анамнеза за рак. За жените, които съставляват 78 на сто от участниците, учените взимат предвид и броя на децата, употребата на перорални контрацептиви, дали е налице хормонално лечение на менопауза и др.
Доброволците, които имат висок резултат по отношение на прием на органични храни, консумират повече плодове и зеленчуци и по-малко червено и преработено месо. При тях се наблюдават и по-ниски нива на затлъстяване.
Изследването не може да отговори на въпросите дали хората, които избират биохраните пред конвенционалните, се хранят по-добре или водят по-здравословен начин на живот. Както и дали „обикновените“ продукти са свързани с някои видове рак, както предполагат изследователите.
Връзка между пестицидите и онкологичните заболявания
През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака класифицира някои пестициди като „вероятно канцерогенни за хората“. Това означава, че съществуват ограничени доказателства за връзка между използването на пестициди и онкологичните заболявания при хората, но има достатъчно при експерименталните проучвания върху животни.
Установено е, че хората, които консумират повече органично отгледани продукти, имат по-ниски нива на остатъчни пестициди в урината.
sciencealert.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КНААН САПУН С ЧЕРЕН КИМИОН 100 гр.
АСТЕПЛЕКС капсули * 30 3CHENES
ДЖИНДЖИФИЛ таблетки * 250 SANCT BERNHARD
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН БИОНАТУРА С ЕКСТРАКТ ОТ ЖЕН ШЕН И ЕЧЕМИК 250 гр.
ИНА ЕСЕНШЪЛС БИО ЕТЕРИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО 10 мл
МУСТЕЛА МОКРИ КЪРПИ С ОРГАНИЧЕН ПАМУК * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Важни изводи от най-голямата конференция за рака в Чикаго
- Имунотерапия предпазва пациенти с рак на главата и шията от метастази и рецидив
- T-клетъчна имунотерапия удължава с 40% живота на пациенти с рак
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- НЗОК няма да заплаща биомаркерната диагностика за онкоболните
- Пауловния
Коментари към Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на ракови заболявания