Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на ракови заболявания
Ново проучване се опитва да отговори на въпроса струва ли си да се отделят повече средства за закупуването на биохрани и как те влияят на здравето. Изследването са публикувани в списанието „JAMA Internal Medicine” и установява, че хората, които консумират повече биологични продукти в продължение на четири години и половина, са с по-малък риск от развитие рак на гърдата и лимфом.
Биохрани - превенция срещу ракови заболявания
Това е първото проучване от този вид и изводите от него трябва да бъдат потвърдени и от други изследвания, за да бъде обявена органичната храна за превантивна мярка срещу развитие на онкологични заболявания.
Изследването е проведено от френската NutriNet-Santе и включва близо 70 000 здрави доброволци. В началото диетата на всеки от участниците е оценена въз основа на френските указания за хранителна стойност. По време на изследването консумацията на храни и напитки от страна на участниците се отбелязва в три 24-часови снапшота в продължение на 2 седмици.
Доброволците са помолени също да предоставят конкретна информация за техния прием на 16 категории биохрани 2 месеца след приключване на изследването. Категориите включват зеленчуци, плодове, млечни продукти, риба и месо, соеви продукти и др.
Ако участниците консумират органична храна от всички 16 категории, те получават максимален резултат от 32 точки. Всяка година в рамките на четири години и половина специалистите оценяват здравето на доброволците и при диагностициране на раково заболяване, детайлите се потвърждават, независимо от болницата или личния лекар на доброволеца.
Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на рак на гърдата и лимфом
Резултатите от проучването показват, че общият риск от онкологично заболяване при хората, които получават най-много точки, е 25 на сто по-нисък. По-рядко при тях се развиват рак на гърдата (особено при жени в постменопауза) и лимфоми (особено неходжкинов лимфом). Не се наблюдава взаимна връзка между храненето с органични продукти и рака на простатата или колоректалния рак.
Хората, които избират биологично отгледани храни, имат по-високи доходи, хранят се по-здравословно и имат по-високо образование. Изследователите коригират тези фактори и взимат предвид и други, които биха могли да повлияят на резултата. Това са пол, възраст, семейно положение, прием на алкохол, физическа активност, тютюнопушене, индекс на телесна маса, прием на червено или преработено месо, на фибри, фамилна анамнеза за рак. За жените, които съставляват 78 на сто от участниците, учените взимат предвид и броя на децата, употребата на перорални контрацептиви, дали е налице хормонално лечение на менопауза и др.
Доброволците, които имат висок резултат по отношение на прием на органични храни, консумират повече плодове и зеленчуци и по-малко червено и преработено месо. При тях се наблюдават и по-ниски нива на затлъстяване.
Изследването не може да отговори на въпросите дали хората, които избират биохраните пред конвенционалните, се хранят по-добре или водят по-здравословен начин на живот. Както и дали „обикновените“ продукти са свързани с някои видове рак, както предполагат изследователите.
Връзка между пестицидите и онкологичните заболявания
През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака класифицира някои пестициди като „вероятно канцерогенни за хората“. Това означава, че съществуват ограничени доказателства за връзка между използването на пестициди и онкологичните заболявания при хората, но има достатъчно при експерименталните проучвания върху животни.
Установено е, че хората, които консумират повече органично отгледани продукти, имат по-ниски нива на остатъчни пестициди в урината.
sciencealert.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ ОРГАНИЧНИ СИНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИНА ЕСЕНШЪЛС БИО ЕТЕРИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО 10 мл
ВЕГАВЕРО ОРГАНИЧНО МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ЧЕРЕН КИМИОН капсули * 180 VV-VITA-222
МУСТЕЛА МОКРИ КЪРПИ С ОРГАНИЧЕН ПАМУК * 60
МАМИ КЕЪР ЕКОЛОГИЧЕН ОРГАНИЧЕН КОНЦЕНТРИРАН ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ТЪКАНИ 1 л
АСТЕПЛЕКС капсули * 30 3CHENES
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Как гладът убива рака
- БЦЖ ваксина
- Методи за лечение на анорексия
Коментари към Консумацията на биохрани намалява риска от развитие на ракови заболявания