Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Изследователи провериха дали с консумирането на биохрани може да се намали риска от рак

Изследователи провериха дали с консумирането на биохрани може да се намали риска от рак

Изследователи провериха дали с консумирането на биохрани може да се намали риска от рак - изображение

Ново проучване се опитва да отговори на въпроса струва ли си да се плаща повече за биохрани и как те влияят на здравето. Изследванията са публикувани в JAMA Internal Medicine и установяват, че хората, които консумирали повече биологични продукти в продължение на 4,5 г., развиват по-малко рак на гърдата след менопаузата и лимфом.

Това е първото проучване от този вид и изводите от него трябва да бъдат потвърдени и от други изследвания, за да бъде обявена органичната храна за превантивна мярка срещу онкологично заболяване. Изследването е проведено от френската NutriNet-Santе и включва близо 70 000 здрави доброволци. В началото диетата на всеки от участниците била оценена въз основа на френските указания за хранителна стойност. Консумацията на храни и напитки от страна на хората била записана в три 24-часови снапшота в продължение на 2 седмици.

Доброволците били помолени да предоставят конкретна информация за техния прием на 16 категории биохрани 2 месеца от изследването. Включвали се зеленчуци, плодове, млечни продукти, риба и месо, соеви продукти и др. Ако участниците консумирали органична храна от всички 16 категории, те получавали максимален резултат от 32 точки. Всяка година в рамките на 4,5 г. специалистите оценявали здравето на доброволците и когато възникнел случай на рак, детайлите се потвърждавали независимо от болницата или личния лекар на доброволеца.

Резултатите показали, че общият риск от онкологично заболяване при хората, които получили най-много точки, е 25 на сто по-нисък. По-рядко при тях се появяват рак на гърдата (особено при жени в постменопауза) и лимфоми (особено неходжкинов лимфом). Не се наблюдава взаимна връзка между храненето с органични продукти и рака на простатата или колоректалния рак.

Хората, които избират биологично отгледани храни, имат по-високи доходи, хранят се по-здравословно и имат по-високо образование. Изследователите коригирали тези фактори и взели предвид и други, които биха могли да повлияят на резултата. Това били пол, възраст, семейно положение, алкохолен прием, физическа активност, дали човекът е пушач или не, индекс на телесна маса, прием на червено или преработено месо, на фибри, фамилна анамнеза за рак. За жените, които съставлявали 78 на сто от участниците, учените взели предвид и броя на децата, употребата на перорални контрацептиви, дали е налице хормонално лечение на менопауза и др.

Доброволците, които имали висок резултат по отношение на прием на органични храни, консумирали повече плодове и зеленчуци и по-малко червено и преработено месо. При тях се наблюдавали и по-ниски нива на затлъстяване.

Изследването не може да отговори на въпросите дали хората, които избират биохраните пред конвенционалните, се хранят по-добре или водят по-здравословен начин на живот. Както и дали „обикновените“ продукти са свързани с някои видове рак, както предполагат изследователите.

През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака класифицира някои пестициди като „вероятно канцерогенни за хората“. Това означава, че съществуват ограничени доказателства за връзка между използването на пестициди и онкологичните заболявания при хората, но има достатъчно при експерименталните проучвания върху животни.

Установено е, че хората, които консумират повече органично отгледани продукти, имат по-ниски нива на остатъчни пестициди в урината.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлФизиологияПроизводителиИсторияНовиниПатологияАлт. медицинаЛеченияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиХранене при...РецептиСоциални грижиДиетиСпортСтатистически проучванияОрганизацииИнтервютаПсихологияЗаведения