Задушените и пържени зеленчуци са по-полезни от варените

Задушените и пържените в студенопресован зехтин зеленчуци са много по-полезни от варените, сензационно съобщиха испански учени, обяснявайки че така се увеличават антиоксидантите в тях.
"Добре известно е, че зехтинът запазва и дори увеличава фенолите при пърженето. Фенолите представляват химикали със защитни свойства, предпазващи от хронични заболявания, рак и диабет. Варенето има точно обратния ефект", обяснява Кристина Санчес от университета на Гранада.
Тя и нейният екип са проверили как се отразява начинът на готвене върху картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, изчистени от семки и кора.
"Измерихме лабораторно резултатите с високоефективна течна хроматография. Отчетохме нивото влага, мазнини, суха материя, общ брой феноли и антиокисдантните свойства", обяснява Санчес.
Изследването показва, че пърженето със студенопресован зехтин действително увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, а фенолите стават повече в сравнение с варенето.
Все пак учените предупреждават, че пърженето повишава калоричността на храната.
-
Диета, богата на плодове и зеленчуци, намалява опасността от развитие на рак на гърдата
-
Кръстоцветните зеленчуци са изключителни източници на противоракови молекули и трябва да се консумират редовно
-
Един на всеки петима британци яде препоръчителната дажба плодове и зеленчуци
-
Тученицата е полезен зеленчук, а не вреден бурен
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НАТРОЛ ДЖУС ФЕСТИВ капсули 60 + 60
НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
СУОНСЪН ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ЖИВОТ таблетки * 300
ПРОМОМАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как са изглеждали плодовете и зеленчуците в миналото
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Запеканка от зеленчуци с яйца и кашкавал
- Диета, богата на плодове и зеленчуци, намалява опасността от развитие на рак на гърдата
- Кръстоцветните зеленчуци са изключителни източници на противоракови молекули и трябва да се консумират редовно
- Един на всеки петима британци яде препоръчителната дажба плодове и зеленчуци
- Зеленчукови шишчета
- Как да сварим зеленчуци на пара
Коментари към Задушените и пържени зеленчуци са по-полезни от варените