Задушените и пържени зеленчуци са по-полезни от варените
Задушените и пържените в студенопресован зехтин зеленчуци са много по-полезни от варените, сензационно съобщиха испански учени, обяснявайки че така се увеличават антиоксидантите в тях.
"Добре известно е, че зехтинът запазва и дори увеличава фенолите при пърженето. Фенолите представляват химикали със защитни свойства, предпазващи от хронични заболявания, рак и диабет. Варенето има точно обратния ефект", обяснява Кристина Санчес от университета на Гранада.
Тя и нейният екип са проверили как се отразява начинът на готвене върху картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, изчистени от семки и кора.
"Измерихме лабораторно резултатите с високоефективна течна хроматография. Отчетохме нивото влага, мазнини, суха материя, общ брой феноли и антиокисдантните свойства", обяснява Санчес.
Изследването показва, че пърженето със студенопресован зехтин действително увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, а фенолите стават повече в сравнение с варенето.
Все пак учените предупреждават, че пърженето повишава калоричността на храната.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛКА ГРИЙНС саше * 10
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6540
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ 190 г
ИСО ДЕТСКИ ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ - ЗЕЛЕНЧУЦИ KRU11207
МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Алкална диета
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Приложете рецепта с мая за подхранване на всички зеленчуци в градината
- Екзотични плодове и зеленчуци (Трета част)
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Зеленчукова пита от тиквички и моркови и млечна заливка с кашкавал и чесън
- Екзотични плодове и зеленчуци (Първа част)
- Сом на фурна със зеленчуци
- Печена патица със зеленчуци
Коментари към Задушените и пържени зеленчуци са по-полезни от варените