Начало Здравна медиа Здравни новини Близо 500 жалби на граждани за нарушени права в здравеопазването през 2017 г.

Близо 500 жалби на граждани за нарушени права в здравеопазването през 2017 г.

Близо 500 жалби на граждани за нарушени права в здравеопазването през 2017 г. - изображение

От годишния доклад на националния омбудсман става ясно, че през отминалата година при нея са подадени 494 жалби и сигнали за нарушени права на гражданите в сферата на здравеопазването. Най-голям е броят на оплакванията, свързани с достъпа до медицински услуги, общо 170, следват ги тези за експертизата, а най-малко- 61 са за качеството на медицинските услуги.

Мая Манолова е категорична, че е крайно време да бъдат премахнати въведените ограничения в заплащането от здравната каса на дейностите в болничната и извънболничната помощ и болниците да получат парите си за осъществената от тях надлимитна дейност. Според нея лимитите са вредни и определено са една от причините някои лечебни заведения да имат финансови затруднения.

Омбудсманът препоръчва още да бъдат предприети спешни мерки за стабилизирането и оздравяването на здравните заведения, които имат сериозни финансови проблеми. В годишния доклад тя насочва още вниманието към възможността трайно безработните да бъдат здравноосигурявани от държавния бюджет както и да се увеличи броят на финансираните от държавата дейности по асистирана репродукция.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеИсторияСнимкиИнтервютаЛюбопитно