Начало Здравна медиа Здравни новини БЛС: Отпада мораториумът върху новите лекарства, но не и върху новите лечения

БЛС: Отпада мораториумът върху новите лекарства, но не и върху новите лечения

БЛС: Отпада мораториумът върху новите лекарства, но не и върху новите лечения - изображение

Отпадна мораториумът върху новите молекули и лекарства, но не и върху новите лечения. Това ще спре инвестициите в болниците и в здравния сектор, подчерта зам.-председателят на Българският лекарски съюз д-р Галинка Павлова в интервю пред БНТ.

От Българския лекарски съюз изказват своето силно недоволство в три направления – мораториума върху новите лечения, рамковия договор и надлимитните дейности.

Много са причините за недоволство от страна на български лекари, медици, пациенти, но тези три са особено ескалирали. Относно рамковия договор все още няма стартирал процес за преговори между Надзорния съвет на касата и БЛС, което е безпрецедентно“, отбелязва Павлова.

Според нея това положение е израз на некомпетентност или директива, защото при липсата на преговори Касата сама ще разпредели разходите за здраве.

Много важна част от недоволството е за мораториума. Тя отбелязва, че е отпаднал мораториума върху новите медикаменти, но не и върху новите лечения.

Това е двоен стандарт. Взимат се решения под натиска на улицата и емоцията, а не под силата на разума на БЛС. При гласуването в парламента се е гласувал цялостно бюджета на касата, а не конкретните текстове“, коментира д-р Павлова.

По думите й е справедливо отпадането на мораториума за лекарствата, но те не са единствени, лечението също е от съществено значение. Това би довело до ограничаване на инвестициите в болниците.

Третата причина за недоволство е въпросът за надлимитна дейност. Зам.-председателят на Българският лекарски съюз пояснява, че болниците не са получили надлимитните си средства. Отделно поставя въпроса за 124 милиона лева надсъбрани здравни вноски, които са влезли в бюджета на Здравната каса, но не е ясно къде са потънали.

Ситуацията все повече се влошава. Предстоят протести и фалити на болници“, подчерта д-р Павлова.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: news.bnt.bg
Снимка: zdrave.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актове