Начало Здравна медиа Здравни новини Бременна жена с голям миомен възел беше оперирана в УМБАЛ Дева Мария - Бургас

Бременна жена с голям миомен възел беше оперирана в УМБАЛ Дева Мария - Бургас

Бременна жена с голям миомен възел беше оперирана в УМБАЛ Дева Мария - Бургас - изображение

В УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас отстраниха миомен възел на бременна жена. При редовна гинекологична консултация 38-годишна пациентка научава от своя лекар, че има доброкачествено образувание. До края на първото тримесечие на бременността то достига 12 см. По тази причина бургазлийката отива при д-р Георги Хубчев, който е методичен ръководител на АГ отделението в УМБАЛ „Дева Мария“ и специалистът с най-голям опит в операциите по отстраняване на миома при наличието на бременност. Той и неговият екип премахват образуванието и плодът е запазен.

Д-р Хубчев споделя, че подобни интервенции в България се избягват заради сложността и големия риск. В подобни случаи първо се прекъсва бременността, след което се премахва възела. При пациентката се е наложило операцията да бъде отворена, защото доброкачественото образувание е било прекалено голямо. При по-малки размери се използва лапароскопският метод.

Ако миомата не беше отстранена, е съществувал голям риск от усложнения, загуба на бебето в последните три месеца на бременността, както и премахване на матката на жената. Статистиката сочи, че в 30% от случаите при забременелите дами над 35 г. се появява такъв възел.

В своята практика д-р Хубчев е имал 10 подобни случая, които имат щастлив край. Съветът на специалиста е редовно да се правят профилактични гинекологични прегледи и при наличието на доброкачествено миомно образувание да се предприеме адекватно лечение преди настъпването на бременност.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: УМБАЛ „Дева Мария“ - Бургас

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛеченияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиЛюбопитноНаучни публикацииАлтернативна медицинаСпортПсихологияКлинични пътекиВидеоСоциални грижиМедицински изследванияФизиологияПроизводителиНормативни актовеСпециалистиХранене при...ИнтервютаБотаника