Начало Здравна медиа Здравни новини БСП предлага да се спре лицензирането на нови болници

БСП предлага да се спре лицензирането на нови болници

БСП предлага да се спре лицензирането на нови болници - изображение

БСП предлага да се спре лицензирането на нови болници, докато се изясни здравната карта на страната. Това заяви проф. Георги Михайлов от БСП в интервю пред Нова телевизия по повод предложението на партията за възлагане на мораториум върху частните болници, което предизвика остър скандал в здравеопазването.

Не сме предлагали мораториум върху болниците, а спиране на издаването на лицензи в 12 без 5, което е практика през последните години“, уточнява Михайлов. По думите му в доста от клиничните пътеки включват в себе си заболявания, различни по своята биологична агресия и цена на лечение.

Броят на лечебните заведения в България отдавна е надхвърлил оптималния размер. Тук става въпрос за икономически интереси, които са заложени в един изкривен модел на следване“, подчерта Михайлов, като допълни, че трябва да бъде променен модела на здравеопазването.

Партията на ГЕРБ бе категорична, че няма да подкрепи предложението, защото го счита за „противоконституционно".

Почти сто процента от последните болници, сключили договори с касата са частни. Голяма част от тях се помещават в сградите на държавни лечебни заведения и заедно с държавното здравеопазване са фактори, предизвикали настоящото положение на системата. Точно министерството започна да се бори с тези причини и се появява това предложение след приемането на бюджета“, изтъкна Александър Иванов от ГЕРБ.

Предложението на партията не посрещна одобрение и от страната на Националното сдружение на частните болници.

Това е гениелано решение. По този начин ще може да се решат редица проблеми – нека се забранят и ресторантите, и магазините. От всичко това страдат най-вече пациентите“, коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nova.bg
Снимка: collegecandy.com5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлЗаведенияНормативни актовеСнимкиИнтервютаОрганизацииЛюбопитноКомпании и организацииЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛечения