Начало Здравна медиа Здравни новини Вещества в някои традиционни азиатски лекове водят до рак на черния дроб

Вещества в някои традиционни азиатски лекове водят до рак на черния дроб

Вещества в някои традиционни азиатски лекове водят до рак на черния дроб - изображение

Изследване откри връзка между появата на чернодробен рак и някои традиционни терапии, при които се използват растителни вещества. Прилаганите лечения са характерни за определени азиатски държави и в основата си включват вещества, провокиращи заболяванията, информира БТА, цитирайки Франс прес.

Авторите на проучването направили анализ на 98 чернодробни тумора в Тайван и установили, че при 78% от тях има мутации. Особените им белези карат учените да мислят, че трансформациите се дължат на аристолохична киселина и дериватите й, които се съдържат в растения от рода Аристолохия, защото тези вещества са открити при заболявания от рак в азиатските страни.

В Китай са изследвани още 89 тумора на черния дроб и резултатите сочат, че 47% от тях са пряко свързани с традиционно лечение. Процентът на злокачествените образувания от същия вид, проучени във Виетнам, е 19.

Учените допускат възможността някои традиционни китайски лекове да съдържат канцерогените. Те се предписват на бременни при раждането или срещу паразити. Учените смятат, че са нужни по-строги мерки, за да се ограничи употребата на конкретните природни лекарства от хората.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cdn1.pri.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияБотаникаЛайфстайлСнимкиНормативни актовеИсторияРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияНовиниПатологияАлт. медицинаФизиологияАнкетиКлинични пътекиПрезентацииХранене при...ТестовеОрганизацииСъставкиДиетиХрани и ястия