Начало Здравна медиа Здравни новини Все още се пренебрегва като проблем синдромът на прегарянето у нас

Все още се пренебрегва като проблем синдромът на прегарянето у нас

Все още се пренебрегва като проблем синдромът на прегарянето у нас - изображение

Експерти предупреждават, че все повече хора страдат от физическо и емоционално изтощение, породени от продължаващ стрес или чувство на неудовлетвореност. Това е така известният синдром на прегарянето и според специалистите е наложително да има изградена политика от страна на държавата и програми за предотвратяването му. По този начин се намаляват и загубите за икономиката и бизнеса.

Тези становища бяха изложени на пресконференция на тема „Играта на професионалното прегаряне&баланс личен живот – работа“. На нея бяха изнесени данни, че според статистиките синдромът засяга 33 на сто от мъжете и 54 на сто от жените.

Томчо Томов, ръководещ Националния център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара, твърди, че в България този проблем се подценява. Данните сочат, че за миналата година болничните у нас възлизат на 144 млн. лв., като над половината от тях са вследствие на стрес. По тази причина загубите за бизнеса са на стойност 70-80 млн. лв. Заради бърнаут и стрес се наблюдава текучество на кадри, което в цифри се изразява на 30%.

Най-засегнатите от синдрома на прегарянето българи са работещите в социалните сфери. Като съществуващ проблем го отчитат във високотехнологичните професионални области. По думите на Томчо Томов едва 6% от компаниите в България обръщат внимание как се чувстват техните служители и имат програми за управление на стреса. И това са предимно международни фирми.

Физиологичните симптоми на бърнаута са главоболие, изтощение, мускулно напрежение, нервен стомах, чувство на замаяност, проблеми със зъбите и сексуалната активност, безапетитие. Може да се наблюдават и и поведенчески симптоми като чувство на агресия, раздразнителност и гняв, липса на енергия и удовлетвореност. Анелия Горгорова, управител на Key Success Indicators и Creative Development Solutions и член на УС на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), обяснява, че типично за състоянието е отсъствието на мотивация и осезателното усещане да не си щастлив от това, което правиш.

В пресконференцията е взел участие и световноизвестният лектор Хамза Кан, който ще проведе мотивационен семинар по темата. Той напомня, че СЗО определя стреса като епидемията на нашия век.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: PR Play 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиПсихологияВидеоЛюбопитноНовиниАлт. медицина