Начало Здравна медиа Здравни новини Диабетиците настояват за възможност да им се издава пожизнен ТЕЛК

Диабетиците настояват за възможност да им се издава пожизнен ТЕЛК

Диабетиците настояват за възможност да им се издава пожизнен ТЕЛК - изображение

Болни от диабет отново повдигат въпроса и настояват диагностицираните със заболяването да получат възможност за издаването на пожизнен ТЕЛК. Състоянието е нелечимо, но въпреки това болните трябва да се явяват пред лекарските комисии през няколко години за преосвидетелстване.

Диабетиците в страната са близо 500 000 души. Заболяването не може да бъде излекувано, но появата на усложнения е неизбежна. Най-честите са съдови, очни и неврологични, които могат да прераснат и в животозастрашаващи. Ендокринологът д-р Веселина Яначкова обяснява, че пораженията, които нанася диабета, могат да доведат до инвалидизиране на пациента. Поради факта, че заболяването няма как да изчезне, на практика болните няма какво да доказват всеки път.

В здравната система е предвиден пожизнен срок на инвалидност за хората, които страдат от нелечими болести и при които няма възможност за възстановяване. Но диабетиците не са включени в това правило. За тях важи срок на ТЕЛК от 1 до 3 години.

Коментарът на Министерството на здравеопазването е, че според Наредбата за медицинска експертиза срокът на инвалидност от 1 до 3 години се определя спрямо характера на увреждането, възможностите за възстановяване и динамиката на пораженията дори и при множествените увреждания. Въпреки че за втори път болните от диабет настояват за промяна на периода на издаване на решение на ТЕЛК, засега няма изгледи това да се случи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: mentalfloss.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиИсторияПатологияХранене при...Здравни съветиСнимкиЛайфстайлИнтервютаЛюбопитноХрани и ястияВидеоДиетиСпортТестовеБотаникаОрганизацииЛеченияЗаведенияИзследванияПсихологияАлт. медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиПроизводители